Prevara “sin v težavah” je potekala prek priljubljene aplikacije

Svet 01. Maj 202413:49 0 komentarjev
WhatsApp
Foto: PROFIMEDIA

Španska policija je razbila del kriminalne združbe, ki je prek WhatsApp aplikacije ogoljufala na stotine žrtev. Uporabili so tako imenovano metodo "sin v težavah". Izdajali so se za njihove sorodnike v stiski, tako pa nezakonito zaslužili na tisoče evrov.

Goljufi so se po poročanju BBC pretvarjali, da so sorodniki tarč, ki so jih želeli ogoljufati. Napletli so zgodbo, da so se znašli v stiski in da potrebujejo denar.

Pogosto so žrtve pretentali tako, da so trdili, da so svoj telefon izgubili in da zato ne morejo dostopati do računa svoje spletne banke. V nekaterih primerih so ubrali tudi bolj kompleksen način prevare. Žrtve so prepričali, da so jim posredovale dvostopenjsko kodo za avtentikacijo.

Policija je v Španiji aretirala več kot takšnih 100 goljufov, ki so obtoženi, da so uporabnikom WhatsAppa ukradli na tisoče evrov. Obtožnica jih bremeni še pranja denarja in sodelovanja v kriminalni združbi, poroča El Pais. Stoterica je namreč delovala znotraj združbe, ki je z goljufijami nezakonito zaslužila skoraj milijon evrov. Samo v provinci Alicante je bilo identificiranih najmanj 238 žrtev.

Aretacije, ki so potekale med februarjem in aprilom, so se zvrstile v več mestih; v Alicanteju, Barceloni, Gironi, Madridu, Malagi in Valenciji. Najnovejše aretacije so bile izvedene po tem, ko je nacionalna policija januarja sporočila, da je prijela 59 članov kriminalne združbe, ki je z isto tako imenovano metodo “sin v težavah” od žrtev pridobila več kot 460.000 evrov.

Žrtve prevare so bili tudi prebivalci Združenega kraljestva, poroča BBC. Novembra lani je policija v Nottinghamshiru izdala opozorilo pred goljufijami, potem ko je zabeležila “skokovit porast” poročil o kriminalcih, ki so poskušali prevzeti nadzor nad WhatsApp računi. Britanski center za poročanje o goljufijah je med 3. februarjem in 21. junijem 2022 prejel 1.235 sporočil o kriminalcih, ki so se v aplikaciji WhatsApp izdajali za bližnje v stiski. Gre za približno isto čas, ko se je prevara začela pojavljati v Španiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!