Pri 21 letih si je s šest tisoč evrov zgradil sanjsko hišo

Navdih 03. Avg 202409:26 1 komentar
hiša
Foto: zajem zaslona/YOUTUBE

Mladi Britanec se pri 21 letih lahko pohvali s svojo sanjsko hiško, ki jo je s pomočjo očeta in dedka zgradil za pičlih šest tisoč evrov.

21-letni Britanec Jack McKenne je lastnik ene najmanjših hiš, kar ste jih kdaj videli. Za gradnjo “želoda”, kot je hiško poimenoval, in opremo je odštel približno šest tisoč evrov.

Tako verjetno gre za eno najcenejših hiš, ki hkrati izstopa po tem, da gre za popoln projekt “naredi sam” oziroma diy projekt. Kljub majhnosti hiša ponuja vse, kar potrebuje, piše Jutarnji list. Temelje hiše je postavil na traktorski prikolici, dolgi pet metrov in široki približno tri metre. Zanjo je odštel 67 evrov.

Projekt je začel snovati pri 16 letih, po nekaj letih trdega dela je s pomočjo očeta in dedka zgradil svoj sanjski dom. Hiško je postavil na družinski kmetiji v Colchestru, gre za mesto v severovzhodnem Essexu v Angliji.

Hiša meri le približno 15 kvadratnih metrov, a lastniku vseeno ponuja udobje in ne daje občutka utesnjenosti. Videz prostornosti hiši daje enonivojska zasnova, spalnica ni preblizu strehe, kar bi lahko vplivalo na neprijetno vzdušje. Pri gradnji so uporabili reciklirane, trajnostne in tiste materiale, ki so jih zavrgli sosedje. S tem je McKenne ostal v mejah svojega proračuna.

Dom je tudi estetsko prijeten, saj so uporabili kombinacijo pisanih ploščic in deščic lesa, ki so jih prebarvali z globokimi odtenki. Kuhinja je nekoliko dvignjena, tik zraven nje je večja postelja, ki jo čez dan lahko “pospraviš” pod kuhinjo.

Čeprav je bila postavitev hiške dokaj poceni, pa Britanec priznava, da so jo postavljali več časa, kot je načrtoval. Predvsem je težave predstavljalo zbiranje odpadnega lesa, ker ni bilo enostavno dostopno.

Pred časom smo na N1 pisali o slovenskem paru, ki je hišo zgradil povsem brez kredita – samo iz tistega, kar je privarčeval. Kako jima je uspelo, najdete v članku: Mlada Slovenca privarčevala 180 tisoč evrov in brez kredita zgradila hišo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje