Pri Kamenjaku našli nenavadno tropsko žival

Svet 29. Avg 202413:34 1 komentar
MORSKI POLŽ
Tropska vrsta morskega polža (Foto: FPZP/ FACEBOOK)

V hrvaškem morju so našli še eno tropsko vrsto. Kot so pojasnili na Fakulteti naravoslovnih znanosti v Pulju, gre za vrsto morskega polža.

Zaradi podnebnih sprememb in vse bolj toplega morja zadnja leta tudi v severnem Jadranu opažamo vse več tropskih živalskih vrst. Včeraj so morski biologi v morju ob hrvaški Istri našli novo tropsko žival.

Včeraj so naši zaposleni na Kamenjaku na globini šestih metrov našli novo vrsto tropskega zajčka, najverjetneje gre za pegastega morskega zajčka (Aplysia dactylomela), ki spada v skupino polžev zaškrgarjev, so sporočili s Fakultete naravnih znanosti v Pulju. Za katero vrsto polža (oziroma zajčka) gre, bodo potrdili z dodatnimi analizami.

Pojasnili so, da ta vrsta morskega polža sicer živi v tropskih in subtropskih morjih, njegova selitev proti severnemu Jadranu pa je verjetno posledica segrevanja morja.

Družino te vrste polža so v Sredozemlju prvič našli leta 2002 pri italijanski Lampedusi, v Jadranskem morju so jih prvič opazili štiri leta kasneje pri otoku Sušac.

Pri nas živi druga vrsta morskega zajčka

V Jadranskem morju sicer lahko opazimo drugo vrsto morskega zajčka Aplysia fasciata, ki prav tako spada v skupino polžev zaškrgarjev in je precej redka. Lani smo v uredništvo N1 prejeli posnetek bralke, ki je to vrsto zajčka opazila pri Murterju.

Kot je takrat za N1 pojasnil morski biolog dr. Lovrenc Lipej, je za polže zaškrgarje značilno, da nimajo hišice ali pa je ta delno pokrnela oziroma zelo tanka. Dodal je, da ni potrebe, da bi kopalce zaradi prisotnosti morskih zajčkov skrbelo, saj niso nevarni.

Povedal je tudi, da so to vrsto morskega zajčka v preteklosti opazili tudi v slovenskem morju, a je število dokumentiranih zapisov kljub vsemu zelo majhno.

morski zajec
Morski zajec ob Murterju (Foto: Bralka)

Za širšo skupino morskih zajčkov je značilno, da so bolj ali manj rastlinojedi, nekateri se hranijo tudi s tenkimi preprogami cianobakterij.

Polži zaškrgarji so zanimivi z več vidikov, tudi z medicinskega. Vrsta kosmatega morskega zajčka v primeru ogroženosti spusti rdečo spojino, ki vsebuje učinkovine za zdravljenje aidsa. Druge spojine pri tej vrsti polžev vsebujejo antikancerogene in protimikrobne spojine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje