Pri nas zaščitena vrsta, na Bavarskem pa ga strežejo kot specialiteto

Svet 02. Avg 202421:21 0 komentarjev
BOBER
Foto: PROFIMEDIA

Bober v večini držav EU velja za zaščiteno živalsko vrsto. Zaščiten je tudi v Sloveniji in se v zadnjih letih po naravni poti vrača v slovenske reke, potoke in ribnike. V 18. stoletju je namreč izginil zaradi čezmernega lova. In medtem ko je izlov bobra pri nas prepovedan, je drugače na Bavarskem. Tam bobrovo meso uporabljajo tudi v prehrani in velja za veliko gurmansko specialiteto.

Bober je žival, katerega inteligenca se lahko enači z našimi hišnimi ljubljenčki. V večini držav EU, tudi v Sloveniji, velja za zaščiteno živalsko vrsto in jih je prepovedano loviti. Drugače je na Bavarskem v Nemčiji, kjer je dovoljen kontroliran lov, bobrovo meso pa velja za vrhunsko gurmansko specialiteto.

Tisti, ki so bobra že jedli, okus opisujejo kot poseben. Nekatere bolj spominja na govedino, druge bolj na piščanca, vsi pa pravijo, da se ne more zares primerjati z nobenim domačim mesom.

Bavarci ga med drugim pripravljajo kot golaž, pečejo na žaru in izpod peke. Iz bobrovega repa kuhajo tudi juho, saj je ta poln maščobe, prava bobrova juha pa po okusu naj ne bi spominjala na nobeno drugo juho. Meso po videzu nekoliko spominja na slanino, čeprav je okus popolnoma drugačen.

Z bobrovim mesom v Nemčiji prepovedano trgovati

Je pa v Nemčiji, čeprav je bobrovo meso dovoljeno v prehrani, z njim prepovedano trgovati.

Da bi začeli z nadzorovanim izlovom bobra, sicer vse glasneje pozivajo tudi lovci na Hrvaškem, poroča Dnevnik.hr. Opozarjajo namreč, da se je v zadnjih letih bober tam prekomerno razmnožil in povzroča čedalje več škode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!