Pri Plitvičkih jezerih medved napadel moškega: “Zbil me je na tla in ugriznil”

Svet 07. Sep 202419:43 0 komentarjev
Medved
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Pri Plitvičkih jezerih je v petek zvečer medved napadel 64-letnika. "Kričal sem, a ga to ni zmotilo. Zbil me je na tla, jaz pa sem dvignil roko, da bi se ubranil napada," je po dogodku dejal lažje poškodovan moški, ki se zdaj zdravi v bolnišnici.

Na širšem območju Nacionalnega parka Plitvička jezera so policisti v petek okoli 22.30 prejeli klic, da je 64-letnega moškega napadel medved. Napad se sicer ni zgodil v turistični coni, kjer potekajo turistični ogledi, temveč v bližini naselja in restavracij.

Boško Ćuić, ki je lažje poškodovan, je hospitaliziran, za hrvaško Novo TV pa je povedal, kaj se je zgodilo.

“Hodil sem proti domu in nenadoma, kakšnih 300 metrov od hiše, je izza drevesa pritekel medved in se napotil proti meni. Kričal sem, a ga to ni zmotilo. Zbil me je na tla in me s šapo zadel v roko in pod oko. Dvignil sem roko, da bi se branil, on pa me je ugriznil v roko in jo začel trgati. Nato je odšel. Nekaj časa sem še ležal na tleh, nekako našel svoj mobilni telefon in poklical prijatelje. Ti so poklicali reševalce in policijo,” je povedal Ćuić.

Plitvička jezera
Plitvička jezera (Foto: PROFIMEDIA)

Direktorica bolnišnice, kjer je moški hospitaliziran, Sandra Ćubelić, je za Hino povedala, da je poškodovani stabilen in nameščen na oddelku za kirurgijo. “Gre za lažje telesne poškodbe z možnostjo prekvalifikacije. Bolnik mora ostati pod nadzorom,” je dejala.

Gre za prvi tovrsten napad letos na območju Plitvičkih jezer, so pa v nacionalnem parku zabeležili več bližnjih srečanj z medvedi. “Zaščite pred medvedi ni. Stanovalcem smo rekli, naj zunaj ne puščajo hrane, saj to medvede privabi. Zabeležili smo primere, ko so se približali hišam in brskali po smetnjakih,” je povedal Tomislav Kovačević, direktor nacionalnega parka Plitvička jezera.

V povprečju se sicer zgodi en napad na leto. “Najpomembnejše je, da medveda ne presenetimo, takrat namreč reagirajo obrambno. Ugriznejo ali udarijo in lahko pride do poškodb. Navsezadnje gre za močno žival. Da bi se izognili presenečenjem in napadu, moramo biti glasni,” pa svetuje upokojeni profesor Đuro Huber.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!