Pri vzgoji posegate po humorju? Nova študija razkriva, kako to vpliva na otroka

Svet 18. Avg 202405:22 0 komentarjev
Oče in sin
Foto: PROFIMEDIA

Nova študija ugotavlja, da imajo starši, ki uporabljajo humor, boljši odnos s svojimi otroki. Zakaj?

Pravijo, da je smeh najboljše zdravilo, vendar bi bil lahko tudi dobro starševsko orodje, kaže nova ameriška študija.

Skupina raziskovalcev je v pilotni študiji, ki je bila objavljena pred kratkim, ugotovila, da večina ljudi humor označuje kot učinkovito vzgojno orodje in da uporaba humorja vpliva na odnos z otroki. Otroci na drugi strani pravijo podobno: tisti, katerih starši so pri vzgoji pogosto posegali po humornem načinu komunikacije, so odnos s starši označili za zelo pozitivnega.

“Humor lahko nauči kognitivne prilagodljivosti, ublaži stres in spodbuja ustvarjalno reševanje težav,” je ob objavi študije v znanstveni reviji Penn One povedal glavni avtor raziskave in profesor pediatrije Benjamin Levi. “Moj oče je uporabljal humor, s tem je bil zelo učinkovit. Tudi sam uporabljam humor pri svojih otrocih in v klinični praksi. Zato smo se vprašali, kako ga uporabiti čim bolj konstruktivno,” je dodal.

Medtem ko so pretekle študije že večkrat preučevale vpliv humorja na razvoj otrok, raziskovalci uporabe humorja pri starševstvu še niso vzeli pod drobnogled.

Pomoč pri domači nalogi
Foto: PROFIMEDIA

Soavtorica raziskave, rezidentka pediatrije Lucy Emery je ob tem izpostavila, da so strokovnjaki v predhodnih študijah prav tako že ugotovili, da je humor koristen pri ustvarjanju boljšega poslovnega okolja. “Čeprav so odnosi med starši in otroci bolj ljubeči, lahko tudi v tem odnosu humor pomaga razpršiti napetost ter pripomore k boljšemu počutju,” je dodala. Ravno na podlagi omenjene študije v poslovnem okolju, so se s kolegi odločili za preučevanje humorja pri vzgoji in njegovih vplivov na odnose med starši in otroki.

Izsledki: humor močno vpliva na odnos do staršev

V pilotni raziskavi je sodelovalo 312 oseb, starih med 18 in 45 let. Več kot polovica udeležencev je povedala, da so njihovi starši oziroma skrbniki pri vzgoji uporabljali humor. Večina tudi verjame, da ima uporaba humorja pri vzgoji več pozitivnih kot negativnih lastnosti.

Med tistimi, ki so poročali, da so njihovi starši uporabljali humor, jih je 50,5 odstotka navedlo, da so imeli dober odnos s starši. Nekaj manj kot polovica, 44,2 odstotka, jih meni, da so imeli dobro vzgojo.

Po drugi strani je med tistimi, ki so navedli, da njihovi starši niso uporabljali humorja, le 2,9 odstotka oseb poročalo o dobrem odnosu s starši. Samo 3,6 pa jih je dejalo, da so imeli dobro vzgojo, povzema Science Daily.

“Upam, da se bodo ljudje naučili uporabljati humor kot učinkovito starševsko orodje,” je ob koncu dejal Levi in dodal, da bodo študijo ponovili na večji skupini ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!