Prihaja “komet stoletja”, ki so ga nazadnje videli ljudje v kameni dobi

Svet 18. Sep 202413:07 0 komentarjev
komet, C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS)
Komet C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) junija 2024 (Foto: WIKIPEDIA)

Komet, ki za pot okoli Sonca potrebuje 80.000 let, bomo lahko občudovali že v kratkem, in sicer oktobra. Poznavalci obljubljajo spektakel na nebu.

Ne vidimo pogosto kometov, ki so jih nazadnje lahko občudovali naši daljni predniki.

Že čez nekaj tednov pa bo nočno nebo na severni polobli razsvetlil komet, ki so ga astronomi poimenovali C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS). Pričakovati je, da bo pogled nanj spektakularen, piše portal Lad Bible.

Prvič so komet, ki ga krajše imenujejo A3, opazili v observatorijih v Južni Afriki, Čilu in na Havajih. Takrat so napovedi govorile, da bo komet s prostim očesom viden septembra in oktobra letos, a so znanstveniki opozarjali, naj ne upamo preveč, saj se lahko zgodi, da bi komet razpadel.

Pred kratkim pa so A3 ponovno opazili na južni polobli, kar pomeni, da je še vedno na poti in vse kaže, da ga bomo lahko opazovali. Kot so na podlagi opazovanj izračunali astronomi, komet za obhod okoli Sonca potrebuje 80.000 let. To pa pomeni, da so ga z Zemlje nazadnje opazovali ljudje, ki so živeli v kameni dobi.

Zakaj “komet stoletja”? Morda bo viden tudi čez dan

Komet A3 ni poseben samo zato, ker je od njegovega zadnjega obiska na našem nebu minilo že toliko časa, pač pa tudi zato, ker pričakujejo, da bo zelo svetel. “Svetli kometi so precej redki, toda ta je navdušil veliko astronomov in fotografov, saj bi lahko bil eden najsvetlejših v zadnjih letih in presegel slavnega Hale-Boppa iz leta 1997,” je na svojem Facebook profilu Wil Photography zapisal britanski fotograf in opazovalec zvezd. “Če bo vse v redu, bo na našem nočnem nebu viden v nekaj tednih, največja svetlost pa bo dosežena okoli 12. oktobra,” je še napovedal in dodal, da bi komet lahko bil viden tudi čez dan, saj naj bi bil svetlejši od zvezd.

Zaradi pričakovane svetlosti in spektakularnega prizora, ki naj bi ga nudil opazovalcem, so komet poimenovali tudi “komet stoletja”.

Najboljši čas za opazovanje kometa bo sredi oktobra na severni polobli, piše portal. Vendar pa bo že konec meseca lahko dovolj svetel, opazovati pa ga bo mogoče tik pred sončnim vzhodom.

Trenutno se komet (gledano z Zemlje) nahaja v ozvezdju Sekstant, ki je blizu nebesnega ekvatorja. V začetku oktobra naj bi bil komet nekaj časa tako blizu Sonca, da bo njegovo opazovanje onemogočeno, nekaj dni kasneje pa bo spet viden. Na svojem “vrhuncu” bo A3 zvečer razmeroma visoko nad obzorjem, še piše portal. Sicer pa pot kometa po našem nebu lahko spremljate na portalu Sky Live.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!