Prihaja nov režim prehajanja zunanjih mej EU: kaj se spreminja za potnike

MP Bajakovo
Mejni prehod Bajakovo med Srbijo in Hrvaško. (Foto: Nikola Kojić/N1)

Evropska unija posodablja prehajanje svojih meja in uvaja elektronska sistema za nadzor potnikov, ki so državljani tretjih držav, denimo Srbije, BiH, Črne gore ... Kako bosta ta sistema delovala in ali se kaj spreminja tudi za slovenske državljane?

Evropska unija spreminja režim vstopa na območje EU oziroma schengna za državljane tretjih držav.

Prvi koraki bodo uvedeni novembra letos, ko bo začel delovati EES (Entry/Exit sistem), elektronski sistem za prijavo vstopov in izstopov iz EU. Celoten proces bo pol leta kasneje zaokrožen, ko bo začel delovati ETIAS, celovit sistem za izdajo dovoljenj za vstop na ozemlje EU.

Nova sistema naj bi odpravila podrobne kontrole na mejah, žigosanje potnih listov in večurno čakanje na okencih mejnih uradnikov. A pozor, uvedba novih sistemov še ne pomeni, da potniki s sabo ne potrebujejo več potnega lista oziroma osebnega dokumenta.

Dva koraka za prijavo potovanja

Sistem registracije vstopa in izstopa iz EU (EES) bo začel delovati 10. novembra letos. Predvideno je, da se potniki pred vsako potjo v EU prijavijo preko spletnega obrazca ali mobilne aplikacije.

V okviru prijave bo treba vnesti svoje osnovne podatke (ime, priimek, datum rojstva, številka potnega lista …), čas vstopa in izstopa iz EU ter morebitne podatke o prepovedi potovanja, sodelovanju v vojnah in podobno. Prijava je obvezna pred vsako potjo in popolnoma brezplačna.

Odvzem prstnih odtisov
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Drugi korak sledi na meji. Tam bo treba pokazati potni list in uradniki bodo potnike v primeru, da je s podatki vse v redu, spustili na ozemlje EU.

Ob prvem vstopu v EU po uveljavitvi tega sistema bo treba opraviti tudi biometrične meritve, torej odtis štirih prstov desne roke in skeniranje zenice. Zaradi tega koraka je pričakovati, da bodo na mejnih prehodih nastajale gneče, a le v prvih mesecih po uvedbi sistema, saj ti podatki potem ostanejo v sistemu.

Drugi del sistema poleti 2025

Nov sistem za izdajo dovoljenj za vstop v Evropsko unijo ETIAS bo predvidoma začel delovati poleti prihodnje leto.

Gre za dovoljenje za pot, ki ga bo možno pridobiti na spletu in bo veljalo tri leta oziroma do poteka veljavnosti potnega lista. Cena dovoljenja je sedem evrov.

ETIAS
Foto: PROFIMEDIA

Postopek, s katerim lahko posameznik zaprosi za dovoljenje, bo trajal le nekaj minut, če za to ne obstaja nobena zakonska ovira, na primer izdana tiralica ali prepoved vstopa v EU.

A sistema nista garancija za vstop na ozemlje Unije. Kot doslej bodo lahko policisti vstop posameznikom zavrnili na sami meji, če se podatki, ki jih bodo vnesli v sistem, ne bodo ujemali z resničnimi, ali če bodo obstajale druge varnostne težave, ki bi lahko vplivale na odločitev o vstopu v schengensko območje.

Kaj se spreminja za slovenske državljane

Z vprašanjem, ali se ob uvedbi novih sistemov kaj spreminja tudi za slovenske državljane, smo se obrnili na slovensko policijo. Na Generalni policijski upravi so nam pojasnili, da se za slovenske državljane ne spreminja nič.

“Edina neprijetnost za državljane Slovenije, povezana z uvedbo teh novih sistemov, bi lahko bila, da lahko vsaj na začetku uporabe občasno nastanejo čakalne dobe za prestop zunanje meje schengenskega prostora,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje