Prihajajo pločevinke za pivo z dvema obročkoma?

Magazin 11. Maj 202316:48 0 komentarjev
pločevinka, pokrovček, sntntn
YOUTUBE/zajem zaslona

Pločevinko so oblikovali japonski raziskovalci, ki so iskali idealno razmerje med tekočino in peno. In ga menda tudi našli.

Nekateri pivci piva imajo raje, če je na vrhu njihovega priljubljenega napitka malo ali pa nič pene. Drugi uživajo v njej. Večina pa ima rada vsaj belo “kron’co”.

Brskanje po spletu nam pove, da je pena na pivu pomembna. Ne le iz estetskega vidika, pač pa pivcu omogoči, da resnično lahko uživa v polnem okusu piva. Ta se namreč razvije šele pod peno, ki preprečuje, da bi arome puhtele v zrak. Po drugi strani pogled na pivski kozarec s preveč pene ni pretirano privlačen, pa tudi predolgo traja, preden se pena poleže, pivo pa do takrat ni več hladno. Kako torej natočiti pivo, v katerem bo razmerje med tekočino in peno najboljše? In koliko pene je ravno prav? Tega vprašanja so se čisto resno lotili japonski raziskovalci in ugotovili, da je idealno razmerje med tekočino in peno 7:3. Ne gre za razmerje v teži ali količini, pač pa v višini kozarca za pivo. Če bi višino pivskega kozarca razdelili na 10 delov, naj bi tekočina segala sedem delov visoko, pena pa tri.

Pri točenju piva iz pipe je to še nekako lahko doseči, kaj pa pri točenju piva iz pločevinke? Raziskovalci so pomislili tudi na to, zato so oblikovali pločevinko z dvema obročkoma ali jezičkoma (ali sntntnoma, če hočete). Jezička sta oštevilčena, to pa zato, da vemo, katerega odpremo prvega. Ko odpremo prvi obroček, se pokrov le rahlo razpre in takrat pričnemo nalivati. Iz pločevinke bo najprej prilezla pena. In ko ta doseže približno polovico kozarca, prenehamo nalivati in malo počakamo, da se umiri. Nato potegnemo drugi obroček in pločevinko odpremo do konca ter dolijemo preostalo pivo. In idealno razmerje je tu. Sicer pa si postopek lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!