Prikupni kitajski “diplomatki” prihajata v Washington (VIDEO)

CNN Video 15. Okt 202416:41 0 komentarjev

Na pot sta odrinili prav posebni kitajski diplomatki. Triletni pandi Bao Li in Čing Bao je Kitajska za deset let posodila živalskemu vrtu Smithsonian v Washingtonu. Kletka za pande je v tem živalskem vrtu zadnjih 11 mesecev samevala, saj so prejšnji par in njunega mladička morali vrniti. Zaradi napetih odnosov med Pekingom in Washingtonom pa je marsikdo imel občutek, da se izredno priljubljeni kosmatinci v ZDA ne bodo vrnili.

Živalski vrt v Washingtonu bo kmalu dobil dve veliki pandi. V ponedeljek zvečer sta triletna Bao Li in Čing Bao zapustila raziskovalno središče za velike pande v kitajskem kraju v Dudžiangjanu ter s posebnim letalom, poimenovanim tudi Panda Express, odletela proti glavnemu mestu ZDA.

Gre za prvi pandi, ki ju je Kitajska poslala v Washington po 24 letih. Prejšnji par se je novembra lani skupaj z mladičem vrnil na Kitajsko. Peking je pandi nacionalnemu živalskemu vrtu Smithsonian posodil za prihodnjih 10 let. ZDA bodo morale v zameno Kitajski letno plačati milijon dolarjev (okoli 916 tisoč evrov), ki bodo namenjeni za ohranjanje te ogrožene vrste.

Dragocena moč in Zeleni zaklad

Na potovanje sta se pandi intenzivno pripravili. Od 13. septembra sta bili v karanteni, njune ograde je od množice turistov ločeval bambus. V zadnjih dneh sta se spoznala z novimi oskrbniki, ki bodo prevzeli skrb zanju v ZDA.

panda
Foto: Roshan Patel/Smithsonian Zoo/CNN

Kitajski oskrbnik Ren Džidžun, ki je za pandi skrbel med karanteno, je izpostavil, da sta ga presenetila njuna popolnoma različna značaja. Samček Bao Li je živahen in ima velik apetit. Tako upravičuje svoje ime, ki v prevodu pomeni Dragocena moč. Samička Čing Bao, njeno ime pomeni Zeleni zaklad, pa je lena in rada spi. “Kadar se želi malo razgibati, se povzpne na drevo,” je povedal oskrbnik Ren.

Oskrbnik je opazil tudi veliko razliko v njunem apetitu: Bao Li, ki obožuje bambusove poganjke, lahko poje dvakrat več bambusa kot Čing Bao, ki ima raje korenje in jabolka. Za CNN je povedal, da se bo težko poslovil od črno-bele dvojice, za katero je skrbel več tednov. “Pande so kot moji otroci,” je dejal.

Pandi sta se na dolg polet pripravljali tako, da sta šli vsako jutro v tovorni kletki, za kar so ju nagradili s priboljški. Oskrbnik Mariel Lally, ki bo skrb za pandi prevzel v ZDA, je opisal, da sta kletki ogromni in narejeni tako, da jima lahko oskrbniki med potjo podajajo hrano. Za na pot so jima pripravili koruzne žemljice, bambusove poganjke, korenje, vodo in zdravila. “Pandi bosta imeli zelo udobno vožnjo, čeprav bo ta zelo dolga,” je rekel Lally.

panda panda
Oskrbnik Ren Džidžun, ki je za pandi skrbel med karanteno (Foto: Evelio Contreras/CNN)
panda panda
Oskrbniki iz Kitajske in ZDA (Foto: Evelio Contreras/CNN)

Po 50 letih so se spraševali, ali se bodo pande še vrnile v ZDA

Obnova diplomacije pand je redka svetla točka v napetih odnosih med Kitajsko in ZDA, ki jih zaznamujejo napetosti glede trgovine, tehnologije in geopolitike. Kitajska tako imenovano diplomacijo pand uporablja strateško – za pridobivanje partnerje, sodelovanje in kot prikaz mehke moči.

CNN poroča, da se je diplomacija pand začela z obiskom ameriškega predsednika Richarda Nixona v komunistični Kitajski med hladno vojno. Med zgodovinskim obiskom leta 1972 naj bi prvo damo Pat Nixon očarale pande v pekinškem živalskem vrtu. Nekaj dni kasneje je kitajskemu premierju Džovu Enlaju povedala, da so ji všeč, gostitelj pa ji je odvrnil, da ji jih bo podaril. Nekaj dni kasneje je v živalski vrt v Washingtonu prispel par pand in navdušil Američane.

pande
Obeležitev 50. obletnice prihoda pand v Washington leta 2022 (Foto: PROFIMEDIA)

Tako so mnogi ob lanski vrnitvi pand iz Washingtona v Peking videli konec nekega obdobja, obstajal je tudi strah, da bodo ZDA kmalu ostale brez pand. V zadnjih letih sta namreč pande Kitajski morala vrniti živalska vrtova v San Diegu in Memphisu, konec prejšnjega tedna pa so ZDA zapustile tudi zadnje štiri pande iz Atlante.

Odhodi sicer niso bili nepričakovani, saj so se iztekle pogodbe o najemu pand. Vendar je do tega prišlo v trenutku, ko so odnosi med ZDA in Kitajsko napeti. Nekateri opazovalci mednarodnih razmer so se spraševali, ali Peking ukinja diplomacijo pand z ZDA in namesto tega pande posoja državam v Evropi ter na Bližnjem vzhodu.

Vendar je kitajski voditelj Ši Džinping novembra lani napovedal nov krog diplomacije pand: v San Diego sta pandi prispeli junija, zdaj pa prihajata tudi v Washington.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!