Primer, ki je pretresel Francijo: “Če je to storila Pelicot, lahko tudi jaz”

Svet 23. Okt 202417:21 0 komentarjev
Gisele Pelicot
Gisele Pelicot (Foto: PROFIMEDIA)

Na odmevnem sojenju, ki je pretreslo celotno Francijo, je danes pred sodiščem pričala Gisele Pelicot. Nekdanji soprog je 72-letnico vse desetletje omamljal in k njima domov vabil moške, ki so jo posiljevali. Pelicot je ženskam, ki so bile posiljene, sporočila: "Želim si, da vse ženske, ki so bile posiljene, rečejo: če je to storila Pelicot, lahko tudi jaz. Želim si, da jih ne bi bilo več sram." Glede burnega odziva na primer pa je dejala, da se nima za pogumno, ampak za odločeno, da spremeni družbo.

Francozinja Gisele Pelicot, ki so jo vse desetletje posiljevali njen mož Dominique Pelicot in več kot 80 moških, je danes pričala na sodišču. Na sodišču je vsem ženskam, ki so bile posiljene, sporočila, da sramota ni namenjena njim, ampak posiljevalcem. “Želim si, da vse ženske, ki so bile posiljene, rečejo: če je to storila Pelicot, lahko tudi jaz. Želim si, da jih ne bi bilo več sram,” je povedala po poročanju BBC.

Ponovno pričanje 72-letnice je predlagala njena pravna ekipa, saj se je tako Pelicot lahko odzvala na dokaze in pričanja, ki so bili do sedaj predstavljeni na sojenju.

Izpostavila je pričanja žensk, mater in sester, ki so zagovarjale obtožene, češ da so “izjemni moški”. “Takšnega sem imela doma. Toda posiljevalec ni nekdo, ki ga pozno ponoči srečaš na temnem parkirišču. Lahko je tudi družinski član ali prijatelj,” je rekla Gisele Pelicot.

Gisele Pelicot
Gisele Pelicot ob prihodu na sodišče (Foto: PROFIMEDIA)

Povedala je, da je popolnoma uničena in da se bo morala ponovno postaviti na noge. “Ne vem, ali bo vse moje življenje dovolj, da bi razumela,” je dodala.

“Izbral si najtemnejše globine človeške narave”

Svojega nekdanjega moža, zahtevo za ločitev je vložila 2021, je na sodišču nazivala z gospod Pelicot, poroča BBC. “Želim si, da bi ga še vedno lahko klicala Dominique. Skupaj sva živela 50 let, bila sem srečna in zadovoljna,” je rekla. “Bil si skrben, pozoren mož, nikoli nisem dvomila o tebi. Delila sva si smeh in solze,” je povedala.

Dominique Pelicot je priznal, da je na spletu iskal moške, ki so posiljevali njegovo ženo, ki je bila pod vplivom pomirjeval in uspavalnih tablet.

Gisele Pelicot je povedala, da je bila srečna, da je imela ob zdravstvenih težavah ob sebi moža. Kasneje se je izkazalo, da so njene zdravstvene težave povezane z zdravili, ki jih ji je dajal nekdanji mož. “Še vedno poskušam razumeti, kako je lahko ta človek, ki je bil zame popoln, storil to. Kako me je lahko izdal? Kako je lahko tem neznancem dovolil vstop v mojo spalnico?” Sporočila mu je: “Vedno sem te skušala dvigniti. Ti pa si izbral najtemnejše globine človeške narave. Ti si tisti, ki je sprejel to odločitev.”

Opisala je, da ji je nekdanji mož pogosto pripravljal obroke in ji po večerji prinesel sladoled. Dominique Pelicot je priznal, da jo je na ta način omamljal. “Včasih sem mu govorila, da sem srečna, ker tako skrbi zame,” je povedala. Ko jo je omamljal, se nikoli ni počutila omotično ali čutila razbijanja srca. Zjutraj se je zbujala v svoji postelji, počutila se je utrujeno, a je to pripisovala dolgim sprehodom. Imela je tudi ginekološke težave. “Bili so znaki, a jih nikoli nisem znala razvozlati,” je rekla.

Čeprav je Gisele Pelicot posililo več kot 80 moških, sodijo le 51. Poleg moža so namreč identificirali še 50 moških, starih od 26 do 74 let. Večina obtoženih posilstvo Pelicot zanika. Po navedbah BBC trdijo, da se niso zavedali, da je nezavestna in zato niso vedeli, da jo posiljujejo.

“To ni pogum, ampak odločenost, da spremenim družbo”

Gisele Pelicot je v Franciji postala feministična ikona, sojenje je vzbudilo veliko zanimanja. O odzivu na sojenje je 72-letnica povedala: “Rekli so mi, da sem pogumna. To ni pogum, ampak volja in odločenost, da spremenim družbo.” Dodala je: “Zato vsak dan pridem sem. Tudi če slišim neizrekljive stvari, tukaj ostajam zaradi vseh moških in žensk, ki so tik za mano.”

Gisele Pelicot
Grafit z napisom Gisele, ženske se ti zahvaljujemo (Foto: PROFIMEDIA)

Pelicot se je odpovedala pravici do anonimnosti in zahtevala odprto sojenje. Pravi, da te odločitve ni nikoli obžalovala. “To sem storila, ker se to, kar se mi je zgodilo, ne sme nikoli več ponoviti.”

V soboto so v več francoskih mestih potekali shodi v podporo Pelicot. Več organizacij od francoske vlade zahteva, da spremeni zakon, ki govori o posilstvu, in vanj ključi privolitev, še poroča BBC.

Sojenje se je začelo 2. septembra. Ker je na zatožni klopi veliko obtožencev, je sojenje šele na polovici. Pričakuje se, da bi lahko bila sodba izrečena konec decembra.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!