Prisegel novi predsednik. Peking pozval, naj preneha politično groziti Tajvanu

Svet 20. Maj 202409:22 > 11:23 0 komentarjev
Caj Ing Ven in Laj Čing Tej
Laj Čing Tej in Caj Ing Ven pred volitvami (Foto: PROFIMEDIA)

Novi tajvanski predsednik Laj Čing Te je danes prisegel. Obljubil je obrambo demokracije in Kitajsko pozval, naj Tajvan preneha ustrahovati.

Na položaj je danes prisegel novi tajvanski predsednik Laj Čing Te, ki je ob tem pozval Kitajsko, naj preneha politično in vojaško ustrahovati otok. Obenem se je zavzel za mir in menil, da bodo imeli odnosi med Tajpejem in Pekingom v prihodnje velik vpliv na celoten svet.

Obljubil je obrambo demokracije Tajvana.

Laj je kot kandidat vladajoče Demokratske napredne stranke (DPP) zmagal na januarskih predsedniških volitvah. Danes je na položaju nasledil Caj Ing Ven, ki je gojila tesne stike z ZDA.

Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 sicer deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja.

Medtem ko kitajski predsednik Ši Džinping odkrito govori o združitvi otoka s celino, del tajvanskih političnih sil pa o neodvisnosti, večina Tajvancev še naprej želi ohranjati status quo in s tem mir.

V nagovoru je Laj danes vojaška dejanja Kitajske po poročanju britanskega BBC označil za največji strateški izziv globalnemu miru in stabilnosti, Peking pa pozval, naj preneha “politično in vojaško groziti Tajvanu“.

“Pozivam Tajvan in Kitajsko, naj sprejmeta globalno odgovornost za ohranjanje miru in stabilnosti v regiji. Pozivam Kitajsko, naj zagotovi, da bo svet osvobojen strahu pred vojno,” je dejal in ob pozivu Pekingu, naj namesto konfrontacije izbere dialog, poudaril, da Tajvan glede demokracije in svobode ne more popuščati.

“Mir je edina možnost,” je Laj dejal množici, zbrani na inavguraciji, ki se je je po navedbah tajvanskih oblasti udeležilo več kot 500 tujih gostov.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin je medtem po inavguraciji izjavil, da so prizadevanja za neodvisnost Tajvana obsojena na neuspeh in da vodijo v slepo ulico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ne glede na to, kako se spremenijo notranjepolitične razmere na Tajvanu, to ne bo spremenilo zgodovinskega in pravnega dejstva, da obe strani ožine pripadata eni Kitajski,” je še dodal.

Peking je že jasno izrazil svoje neodobravanje tako Laja kot njegove podpredsednice, ki sta oba člana DDP. Tajvan je v zadnjih tednih poročal o okrepljenem številu kitajskih vojaških aktivnosti v okolici in jih pričakuje tudi po Lajevi prisegi.

Malo pred inavguracijo je sicer Kitajska zaradi prodaje orožja Tajvanu uvedla sankcije proti trem ameriškim obrambnim podjetjem. Ta sedaj ne smejo več izvažati orožja na Kitajsko, poročanje kitajske Šinhue povzemajo tuje tiskovne agencije.

Laja sicer v njegovem mandatu čakajo tudi številni izzivi doma – med drugim razdeljen parlament in nezadovoljni mladi, ki jih pesti pomanjkanje stanovanj in delovnih mest.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!