Prispela ladja, ki bo astronavtko slovenskih korenin vrnila domov. A ne takoj

Svet 30. Sep 202417:26 0 komentarjev
posadka Odprave 72, Sunita Williams, Barry Willmore, Mednarodna vesoljska postaja, ISS
Foto: Zajem zaslona/X

Na Mednarodni vesoljski postaji je pristalo plovilo Dragon, ki bo februarja naslednje leto na Zemljo vrnilo astronavta, ki sta tam obtičala.

Na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) je prispelo plovilo Dragon podjetja SpaceX, ki bo na Zemljo vrnilo ameriška astronavta Barryja Willmora in Sunito Williams.

O načrtu vrnitve astronavtov, ki sta v vesolju “obtičala” zaradi okvare plovila, ki naj bi ju vrnilo že pred meseci, smo že pisali. Zdaj se bo to zares zgodilo, a ne še takoj. Kot smo že pisali, so pri Nasi in podjetju SpaceX kot najzgodnejši datum za vrnitev astronavtov določili februar prihodnjega leta. In pri tem bo ostalo.

Dragon, s katerim sta na ISS prišla Nasin astronavt Nick Hague in Aleksander Gorbunov iz Ruske vesoljske agencije, bo namreč ostal na ISS do februarja, ko se bosta vrnila na Zemljo z Willmorom in Williams. Del ekipe se bo vrnil s plovilom Sojuz MS-26, ki je že pritrjeno na ISS.

Na ta način bodo obdržali sistem rotacije astronavtov, da ne bi prekinili drugih načrtovanih misij, poroča portal Lad Bible.

Po besedah namestnika vodje Nasinih programov Dina Contella sta Williams in Willmore iz vesolja opazovala prenos izstrelitve njune “rešilne rakete”, pri čemer je astronavtka slovenskih korenin vpila: “Go, Dragon!” (“Dajmo, Zmaj!” – Dragon v angleščini pomeni zmaja op. p.)

Trenutek, ko sta nova astronavta stopila v notranjost ISS, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Sunita Williams, ki poveljuje Odpravi 72, kot se imenuje ekipa raziskovalcev na ISS, je nova astronavta v uradnem prenosu tudi pozdravila.

Ruskemu astronavtu je zaželela dobrodošlico ob njegovem prvem prihodu na mednarodno vesoljsko postajo, ameriškemu pa dobrodošlico ob “vrnitvi domov”. Nick Hague, ki je potem prevzel besedo, je povedal, da je bila njuna pot gladka. “Glede na to, koliko sem se smejal in jokal hkrati ob prihodu na postajo, mislim, da bo ekspedicija izjemna,” je dejal. Ruski kozmonavt Gobrunov pa je dejal, da je zelo srečen, da je lahko prišel na postajo in da se veseli dela s posadko ter se zahvalil ameriški in ruski ekipi na Zemlji, ki sta plovilo Dragon varno pripeljali na cilj.

V odpravi na ISS je zdaj 11 astronavtov/raziskovalcev. Njihova naloga je izvesti znanstvene raziskave z različnih področij, vključno z biologijo, človeško fiziologijo, fiziko in znanostjo o materialih. Člani posadke bodo tudi vzdrževali in nadgrajevali sisteme vesoljske postaje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!