Priznanje Palestine pred odborom državnega zbora za zunanjo politiko

Slovenija 03. Jun 202406:18 3 komentarji
palestinske zastave
Foto: PROFIMEDIA

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko bo obravnaval predlog vlade o priznanju neodvisne in suverene Palestine. Obeta se mu podpora.

Danes bo odbor državnega zbora za zunanjo politiko obravnaval predlog vlade za priznanje Palestine. Pričakovati je daljšo razpravo. Glede na napovedi poslanskih skupin bodo poslanci predlog na odporu podprli.

Prav tako se podpora predlogu obeta na torkovem odločanju državnega zbora.

V opozicijskih SDS in NSi so do predloga o priznanju Palestine kritični, češ da gre za predvolilno potezo pred evropskimi volitvami.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je ocenil, da priznanje Palestine dolgoročno škoduje slovenskim interesom ter v soočenju s premierjem Golobom na portalu N1 dal vedeti, da bodo poslanci SDS glasovali proti. V NSi sklepa po napovedih poslanca Jožefa Hrovata ne bodo podprli, a mu tudi ne bodo nasprotovali.

Za potrditev sklepa o priznanju Palestine je sicer v DZ potrebna navadna večina poslancev.

Sklep o priznanju vlada sprejela v četrtek

Sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države je vlada soglasno sprejela v četrtek. Premier Robert Golob je ob tem pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu.

Predlagatelji izredne seje DZ, poslanci vseh treh strank vladne koalicije, so v obrazložitvi zapisali, da je slovensko priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države edina prava pot v podporo miru, stabilnosti in varnosti v regiji in rešitvi dveh držav.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo priznale Španija, Irska in Norveška ter še štiri karibske države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje