Prizori, zaradi katerih Američani jokajo (VIDEO)

Svet 02. Avg 202408:08 3 komentarji

Domači so novinarja Evana Gershkovicha, nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana in novinarko Alsu Kurmaševo, ki so bili še pred kratkim ruski zaporniki, ob povratku v domovino pričakali s solzami v očeh in objemi. Na ploščadi letalske baze Andrews je bilo čutiti olajšanje in veselje.

V največji izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom po hladni vojni so se v ZDA vrnili novinar časopisa Wall Street Journal Evan Gershkovich, nekdanji ameriški marinec Paul Whelan in novinarka Alsu Kurmaševa. Pričakali so jih njihovi družinski člani, v delegaciji dobrodošlice pa sta bila tudi ameriški predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris.

Prvi je letalo, ki je na ameriških tleh pristalo nekaj minut pred polnočjo po lokalnem času oziroma okoli pol šeste ure zjutraj po našem času, zapustil Whelan, ki je se je rokoval tako z Bidenom kot s Harris. Sledil je Gershkovich, ki je Bidena in Harris objel, nato pa je objel še družino. Gershkovich je nato pristopil še do zbranih novinarjev in svojim sodelavcem z Wall Street Journala dejal: “Doma sem!”. To so besede, ki so jih čakali več kot leto dni.

Kurmaševa je po pozdravi Harris in Bidena stekla v objem moža in hčerk.

Ameriški predsednik Biden se je v izjavi vnovič zahvalil vsem, ki so sodelovali pri tem, da je bila izmenjava zapornikov mogoča. “Čudovito je. Dolgo smo čakali na to. A prepričan sem bil, da nam bo uspelo. In resno sem mislil, ko sem rekel, da so zavezništva tista, ki naredijo razliko,” je dejal Biden. Posebej je izpostavil Slovenijo in dejal, da je Slovenija potegnila pravo potezo ob pravem času.

Že v četrtek okoli 21.30 po našem času pa je na letališču v Moskvi pristalo letalo z zaporniki, ki jih je Rusiji predal Zahod. Pričakali so jih z vojaškimi častmi in rdečo preprogo, osebno je vsakega posebej pozdravil ruski predsednik Vladimir Putin. Več v prispevku Ruska vohunka iz Slovenije ob pristanku v Moskvi jokala, Putin jo je močno objel

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje