Proizvajalec jahte, ki je potonila v Italiji: “Potek govori o dolgem nizu napak”

Svet 22. Avg 202411:18 > 13:29 1 komentar
iskanje pogrešanih palermo
Foto: Louiza Vradi/REUTERS

Reševalci pri Palermu iščejo še šesto pogrešano osebo s potopljene luksuzne jahte. Po nekaterih informacijah iščejo samo še 18-letno hčerko britanskega tehnološkega mogotca. Medtem se je oglasil tudi proizvajalec jadrnice. Dejal je, da bi se nesreči lahko izognili in da potek dogodkov kaže na niz napak.

Reševalci iščejo zadnje, šesto truplo iz morja pri Palermu, potem ko je na območju v ponedeljek potonila jahta z 22 ljudmi na krovu. Peto truplo so našli v sredo in ga davi uspeli potegniti na kopno. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so našli truplo tehnološkega mogotca Mika Lyncha.

Reševalci so najprej našli dve trupli, kmalu zatem pa še dve. Pozneje so v razbitinah ladje Bayesian našli še Lynchevo truplo, ki so ga danes potegnili iz vode in prepeljali na obalo. Reševalna akcija se nadaljuje z iskanjem trupla šeste pogrešane osebe. Po navedbah AFP iščejo žensko. Vir, ki je seznanjen z iskalno akcijo, je povedal, da iščejo Lynchevo hčerko.

Identitete oseb, katerih trupla so v sredo in danes potegnili iz potopljene ladje, uradno še niso znane. Reševalci so najprej našli dve trupli, kmalu zatem pa še dve. Pozneje so v razbitinah ladje Bayesian našli še peto truplo, ki so ga danes potegnili iz vode in prepeljali na obalo. Reševalna akcija se nadaljuje z iskanjem trupla šeste pogrešane osebe.

Tragediji bi se lahko izognili

Vodja podjetja, ki je izdelalo plovilo, je danes za italijanski časnik Corriere della Sera povedal, da bi se tragediji lahko izognili. “Potek dogodkov govori o dolgem nizu napak,” je dejal Giovanni Costantino, vodja podjetij Italian Sea Group in Perini Navi, proizvajalca prestižne jahte.

Costantino je povedal, da je bilo slabo vreme napovedano, zato bi se morali potniki zbrati na zbirnem mestu, zapreti bi morali tudi vsa vrata in lopute na ladji.

Na posnetku varnostne kamere z obale je bilo namreč razvidno, da so luči na jamboru ugasnile, kar po Costantinovih besedah nakazuje na kratek stik po tem, ko je v plovilo vdrla voda.

Med šesterico pogrešanih so 59-letni britanski tehnološki mogotec Mike Lynch, njegova 18-letna hčerka Hannah, vodja banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer in njegova soproga Judy ter odvetnik britanske odvetniške pisarne Clifford Chance Chris Morvillo in njegova žena Neda.

56-metrska luksuzna jahta Bayesian je potonila v ponedeljek zgodaj zjutraj, potem ko je območje ob obali Porticella pri Palermu zajela vodna tromba. Na plovilu je bilo v času nesreče 22 ljudi, od tega 12 potnikov in deset članov posadke. Obalna straža je rešila 15 ljudi, eno truplo so našli že v ponedeljek, omenjena šesterica pa je bila pogrešana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje