Promet na letališču v Stockholmu že drugo noč zapored zmotil brezpilotnik

Svet 10. Sep 202413:32 0 komentarjev
Stockholmsko letališče (Foto: PROFIMEDIA)

Promet na letališču Arlanda v švedski prestolnici je v ponedeljek zvečer zmotil brezpilotni letalnik, ki so ga opazili nad letalsko stezo, zato je moralo več letal počakati na vzlet ali pristanek. Podobna, vendar še obsežnejša motnja se je zgodila tudi v noči na ponedeljek. Policija ocenjuje, da gre za namerna dejanja. Motiv še ni znan.

Na stockholmskem letališču Arlanda je v ponedeljek že drugo noč zapored prišlo do motenj v letalskem prometu, potem ko je varnostno osebje okrog 22. ure po lokalnem času opozorilo pristojne na brezpilotni letalnik nad vzletno-pristajalno stezo.

Švedski urad za civilno letalstvo je sporočil, da je zaradi prisotnosti brezpilotnika nekaj letal moralo počakati 15 do 20 minut na pristanek ali vzlet, nato se je promet nadaljeval kot običajno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podoben incident se je zgodil manj kot 24 ur pred tem, ko so v noči na ponedeljek na letališču Arlanda za skoraj dve uri zaustavili promet, ker so v zračnem prostoru nad letališčem opazili štiri brezpilotnike. Tri letala so vzletela z zamudo, dve pa sta morali pristati na drugih letališčih.

Policija je v ponedeljek sprožila preiskavo o morebitni sabotaži. Ocenjujejo, da gre za namerno povzročene motnje, vendar za zdaj ne vedo, kakšen bi lahko bil motiv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!