Propadel prvi poskus oblikovanja nove belgijske vlade

Svet 23. Avg 202409:52 0 komentarjev
Bart De Wever
Bart De Wever (Foto: PROFIMEDIA)

Prvi poskus oblikovanja vlade v Belgiji, ki bi jo sestavljalo pet strank pod vodstvom vodje flamske desne stranke N-VA in trenutnega župana Antwerpna Barta de Weverja, je propadel zaradi razhajanj strank glede proračuna in davkov. De Wever je o svojem odstopu od vodenja pogovorov v četrtek obvestil belgijskega kralja Philippa.

Koalicijske pogovore je po junijskih volitvah, na katerih se je okrepila desnica, sredi julija začelo pet strank – flamska N-VA, frankofonski liberalci (MR), sredinska stranka Les Engages, flamski krščanski demokrati (CD&V) in socialdemokratska flamska stranka Vooruit. Skupaj imajo v 150-članskem parlamentu 81 sedežev.

Pogajanja je vodil de Wever, ki se mu je v primeru uspeha obetal tudi položaj premierja, a je v četrtek pozno zvečer kralja obvestil o propadu pogovorov. Iz palače so sporočili le, da je kralj sprejel njegov odstop s položaja vodje pogajanj in bo sam nadaljeval pogovore s peterico strank. Z namenom, da oblikujejo vlado, jih bodo začeli že danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogovori so zaenkrat zastali zaradi razhajanj glede predlaganega davka na kapitalske dobičke, ki bi Belgiji pomagal odpraviti ogromen proračunski primanjkljaj. Ta je lani znašal 4,4 odstotka BDP.

Davek je bil poskus pridobitve edine levosredinske stranke v predlagani koaliciji, flamske stranke Vooruit, ki je predlagala, da bi omenjeni davek lahko pomagal zapolniti proračunsko luknjo. To pa ni bilo sprejemljivo za frankofonske liberalce MR, poroča portal Politico.

Belgija lovi številne roke

Belgija se sicer sooča s številnimi roki. Med drugim bo morala do konca avgusta imenovati evropskega komisarja oziroma komisarko, do 20. septembra pa bo morala Evropski komisiji predložiti načrt za zmanjšanje primanjkljaja, ki znaša okoli 25 milijard evrov. Ta rok bi se načeloma lahko podaljšal, vendar le do 15. oktobra.

Pot do vlade bi bila sicer lahko še dolga, saj zapleten ustroj države in političnega sistema botruje težavnemu sestavljanju vladajoče koalicije.

Po volitvah leta 2010 so za sestavo nove vlade potrebovali rekordnih 541 dni, skoraj 500 dni je trajalo oblikovanje večine tudi po zadnjih volitvah leta 2019.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!