Proti soustanovitelju Telegrama uvedli preiskavo. Kaj mu očitajo?

Digitalno 29. Avg 202409:15 1 komentar
Ustanovitelj Telegrama Pavel Durov
Foto: Albert Gea/REUTERS

V Franciji so proti soustanovitelju družbenega omrežja Telegram Pavlu Durovu, ki ga je francoska policija pred dnevi aretirala, sprožili uradno preiskavo in ga obtožili več kaznivih dejanj: od omogočanja kaznivih dejanj organiziranih skupin, trgovine z drogami do širjenja otroške pornografije. Ob tem so mu odobrili varščino pod pogojem, da plača pet milijonov evrov, se dvakrat tedensko javi policiji in ne zapusti Francije.

Soustanovitelj in izvršni direktor Telegrama Pavel Durov je bil v Franciji v sredo obtožen več kaznivih dejanj v zvezi z delovanjem aplikacije Telegram zaradi domnevnega omogočanja ekstremističnih vsebin in kriminala. Čeprav so ga nato pogojno izpustili ob plačilu varščine v višini pet milijonov evrov, ne sme zapustiti države.

Obtožnica proti 39-letnemu ruskemu milijarderju Durovu omenja omogočanje kaznivih dejanj organiziranih skupin, kot so nezakonite transakcije, goljufije in pranje denarja, razširjanje fotografij mladoletnih oseb in trgovina z drogami. Obtožen je tudi zavrnitve posredovanja dokumentov na zahtevo pristojnih organov.

Durova, ki ima tudi francosko državljanstvo, so nato izpustili ob plačilu varščine v višini pet milijonov evrov in ob pogoju, da se mora dvakrat na teden zglasiti na policijski postaji, ob tem pa ne sme zapustiti Francije.

Njegov odvetnik David-Olivier Kaminski je znova zatrdil, da je “absurdno domnevati” o Durovi vpletenosti v kakršno koli kaznivo dejanje s pomočjo aplikacije Telegram. Dodal je, da “Telegram v vseh pogledih izpolnjuje evropska pravila o digitalni tehnologiji”.

telegram aplikacija
Foto: PROFIMEDIA

Aretacija brez primere

Solastnik omrežja Telegram za šifrirano sporočanje s sedežem v Dubaju je aplikacijo predstavljal kot alternativo velikim platformam iz ZDA, ki so bile deležne številnih kritik zaradi komercialnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov. Telegram se je na drugi strani zavezal, da nikoli ne bo razkril nobenih podatkov o svojih uporabnikih, katerih število je julija preseglo 950 milijonov.

Potem ko so Durova v soboto aretirali na letališču blizu Pariza, so se pojavila vprašanja o času in okoliščinah njegovega pridržanja, čeprav je francoski predsednik Emmanuel Macron kmalu zatem zagotovil, da aretacija ni bila politično motivirana.

Tovrstna aretacija lastnika družabnega omrežja ali platforme za sporočanje zaradi načina njene uporabe je brez primere, zato ne preseneča, da je zlasti na spletu sprožila burno razpravo o svobodi govora in odgovornosti, navaja britanski BBC. V preteklosti so vodilne v tehnoloških podjetjih že obravnavali pred pristojnimi organi, ki so jih soočili s spornimi praksami ali napakami, vendar nobenega niso pričakali in aretirali na letališču.

Zagovorniki vidijo Durova kot borca za svobodo govora, nasprotniki pa kot grožnjo in mu očitajo, da je namerno dopustil, da je Telegram ušel izpod nadzora.

Proti 39-letniku sicer poteka tudi preiskava zaradi suma nasilja nad enim od njegovih otrok, je za AFP povedal neimenovani vir. Prijavo proti Durovu zaradi nasilnega ravnanja, do katerega naj bi prišlo v Parizu, je vložila njegova nekdanja partnerka, ki z dečkom živi v Švici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje