Protiteroristične racije v Avstriji: priprli več kot 50 ljudi

Svet 12. Sep 202417:17 2 komentarja
AVSTRIJSKA POLICIJA
Foto: PROFIMEDIA

Avstrijski organi so v noči na sredo po vsej Avstriji izvedli protiteroristične racije. Začasno so odvzeli prostost 52 osumljencem, aretirali pa zaenkrat niso še nikogar. Po besedah notranjega ministra Gerharda Karnerja je šlo za preventivno operacijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Karner, je bila akcija plod usklajenega delovanja generalnega direktorata za državno varnost in obveščevalno dejavnost (DSN) ter urada za boj proti terorizmu. Vključeno je bilo tudi sodstvo.

V okviru racij, usmerjenih proti 72 osumljencem, so se pristojni v kontekstu iskanja islamistične propagande osredotočili zlasti na zaseg digitalnih naprav. 52 ljudi so priprli, aretirali pa po besedah Karnerja niso še nikogar.

Na vprašanje o ozadju in morebitnih povezavah z aktualnimi primeri – načrtom za napad na koncerte ameriške pop zvezdnice Taylor Swift na Dunaju ali nedavnim strelskim napadom 18-letnega Avstrijca v Münchnu – je minister odgovoril previdno. Posameznih primerov ni komentiral, rekoč da se je preiskava šele začela, vendar pa ni izključil možnosti povezav med dogodki.

Po navedbah agencije APA datum racij ni bil naključen. V sredo je minilo natanko 23 let od terorističnega napada na newyorška dvojčka, zaradi česar je bila nevarnost napada posebej velika, zlasti v luči dejstva, da skrajneži na spletu pogosto poveličujejo pretekle napade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje