Prva dama ZDA na naslovnici slovite revije Vogue s sporočilom Bidnovim kritikom

Magazin 02. Jul 202409:21 1 komentar
Jill Biden za revijo Vogue
Foto: Norman Jean Roy/Vogue/INSTAGRAM

Ameriška prva dama Jill Biden krasi naslovnico modne revije Vogue. Za medij se je med drugim odzvala na kritike, ki jih je bil po prvem predsedniškem soočenju z republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom pred novembrskimi volitvami deležen njen soprog in aktualni predsednik ZDA Joe Biden. Kakšno sporočilo je poslala vsem, ki menijo, da bi moral Biden zaradi starosti in precej medlega nastopa iz tekme za drugi mandat odstopiti?

Prva dama ZDA Jill Biden že tretjič krasi naslovnico Vogua. Prvič se je na prvi strani te slovite modne revije pojavila avgusta 2021 – le nekaj mesecev po tem, ko je njen soprog Joe Biden zaprisegel kot 46. ameriški predsednik. Lani pa se je na naslovnici digitalne izdaje pojavila skupaj z vnukinjo Naomi Biden, ki je pozirala v poročni obleki.

Krovna zgodba o delu prve dame v Voguu je bila objavljena le štiri dni po tem, ko sta se pred letošnjimi volitvami pred kamerami televizije CNN prvič soočila aktualni predsednik Biden in njegov predhodnik Donald Trump. Zmagovalec soočenja je bil po mnenju številnih republikanski kandidat Trump, saj je bil Bidnov nastop zelo medel.

Nekdanji Obamov svetovalec Van Jones je nastop aktualnega predsednika označil za zelo boleč, dejal je tudi, da se ni dobro odrezal. Zaskrbljena sporočila so prihajala tudi iz drugih koncev demokratskega tabora. Biden je sicer po soočenju podpornikom dejal, da mu ni šlo slabo.

Jill Biden za revijo Vogue
Foto: Norman Jean Roy/Vogue/INSTAGRAM

Bidnov neprepričljivi nastop je sicer spodbudil široko razpravo o tem, ali naj še naprej vztraja v predsedniški tekmi. Med soočenjem je namreč govoril tiho, nezbrano, imel je težave oblikovati stavke, to pa je še podžgalo ocene, da 81-letni ameriški predsednik ni več primeren za vodenje Združenih držav Amerike. Bidna je po njegovem slabem nastopu v soočenju na CNN k umiku iz tekme za Belo hišo pozval tudi uredniški odbor ameriškega časopisa New York Times. Da bi rešili državo, se mora Biden umakniti, so zapisali uredniki.

Na kritike Bidnovega nastopa se je za Vogue nekaj dni po pogovorih z novinarko Mayo Singer odzvala prva dama ZDA. Jill Biden je soprogu stopila v bran. Dejala je, da “ne bodo dovolili, da teh 90 minut opredeli štiri leta njegovega predsednikovanja. Še naprej se bomo borili,” je poudarila. Dodala je, da je predsednik Biden “vedno delal tisto, kar je najboljše za državo. V Voguu so zapisali, da ne glede na to, kaj se bo zgodilo v tednih in mesecih do novembrskih volitev, bo Jill Biden ostala predsednikova najtesnejša zaupnica in zagovornica.

V avgustovski številki modne revije se je prva dama med drugim dotaknila najbolj perečih vprašanj prihajajočih volitev. Z novinarko se je pogovarjala o gospodarstvu, reproduktivnih pravicah in stanju demokracije. “Mi bomo odločali o svoji prihodnosti,” je dejala za ženske volilke, ki bodo tokrat morda celo najbolj kritična skupina volilne baze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje