Prva evropska država odobrila laboratorijsko meso za prehrano živali

Svet 17. Jul 202419:43 0 komentarjev
hrana za živali, pes, briketi, hišni ljubljenček, kuža
Foto: PROFIMEDIA

Združeno kraljestvo je kot prva evropska država odobrilo meso, vzgojeno v laboratoriju, za prehrano živali. Prve komercialno dostopne vzorce namerava podjetje Meatly predstaviti še letos.

Velika Britanija je postala prva država v Evropi, ki je odobrila prodajo mesa, gojenega v laboratoriju. Na Otoku bo tako mogoče kupiti hrano za hišne ljubljenčke podjetja Meatly, narejeno iz laboratorijskega mesa.

Povpraševanja po hrani za hišne ljubljenčke, narejene iz laboratorijskega mesa, naj bi bilo veliko, poroča Guardian. Številni lastniki živali se namreč soočajo z dilemo, ali naj svoje ljubljenčke nahranijo z mesom zaklane živine.

Raziskave namreč kažejo, da industrija hrane za hišne živali na podnebje vpliva tako kot Filipini, 13. najgosteje naseljena država na svetu. Študija univerze v Winchestru je pokazala, da bi polovica lastnikov hišnih ljubljenčkov te hranila z mesom iz laboratorija, 32 odstotkov pa bi jih tudi jedlo takšno meso.

hrana za živali, pes, briketi, hišni ljubljenček, kuža
Foto: PROFIMEDIA

V proizvodu Meatly je uporabljeno piščančje meso. Pridobijo ga tako, da iz piščančjega jajca vzamejo majhen vzorec. Temu nato v laboratoriju dodajajo vitamine in aminokisline, nato pa celice gojijo v posodi, ki je podobna tistim, v katerih fermentirajo pivo.  S tem dobijo produkt, podoben pasti, je pojasnil Guardian.

Britanska vlada je zdaj podjetju Meatly izdala dovoljenje za proizvodni obrat. Prve vzorce komercialno dostopne hrane za hišne ljubljenčke pa nameravajo predstaviti še letos.

Podjetje trdi, da se bodo sprva osredotočili na zmanjšanje stroškov in povečanje proizvodnje. V treh letih nameravajo doseči industrijsko proizvodnjo takšne hrane za hišne ljubljenčke. Stroške bi lahko zmanjšali tako, da bi meso zmešali z zelenjavo, kot to počnejo drugi proizvajalci hrane za živali.

Podjetje je za zdaj od vlagateljev zbralo 4,1 milijona evrov. Pričakujejo, da bodo v prihodnje zbrali še 5,9 milijona evrov, še piše Guardian.

Prejšnja vlada Združenega kraljestva je razmišljala tudi o hitri odobritvi mesa, gojenega v laboratoriju, za prehrano ljudi. Agencija, pristojna za prehrano, pa je sporočila, da je treba najti način, kako zaobiti dolg postopek odobritve živila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!