Prva mikroskopska fotografija omikrona

Koronavirus 09. Dec 202115:57 0 komentarjev
Omikron pod elektronskim mikroskopom
HKU Medicine

Znanstveniki z Univerze v Hongkongu so objavili fotografijo celice, okužene z omikron različico koronavirusa, v visoki povečavi.

Znanstveniki z medicinske fakultete na Univerzi v Hongkongu so v sredo objavili fotografijo celice, okužene z omikron različico koronavirusa.

Fotografijo sta z elektronskim mikroskopom posnela klinični profesor tamkajšnjega oddelka za patologijo John Nicholls in profesor medicinskih znanosti ter virologije Malik Peiris.

Črni virusni delci

Kot so na spletni strani fakultete za medicino Li Ka Shing na hongkonški univerzi zapisali ob objavljeni fotografiji, lahko na levi strani vidimo digitalno fotografijo celice opičje ledvice po okužbi z različico koronavirusa omikron v nizki povečavi.

“Fotografija prikazuje poškodbe celic z oteklimi vezikli, ki vsebujejo majhne črne virusne delce,” so zapisali.

Na desni strani vidimo fotografijo celice opičje ledvice v visoki povečavi. Vidni so agregati virusnih delcev, ki imajo na svoji površini konice, ki imajo za koronavirus značilno obliko (v obarvanem okvirčku).

Tudi slovenski znanstveniki na Inštitutu za mikrobiologijo so nedavno objavili fotografijo, posneto z elektronskim mikroskopom, na kateri lahko vidimo virus SARS CoV-2, izoliran iz brisa nosno žrelnega covidnega bolnika v Sloveniji, ni pa jasno, za katero različico gre.

SARS-CoV2 pod elektronskim mikroskopom
IMI

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!