Siloviti napadi na Han Junis ubili več kot sto Palestincev

Svet 24. Jul 202414:41 > 17:23 1 komentar
Dim nad Han Junisom po izraelskem napadu
Dim nad Han Junisom po izraelskem napadu (Foto: REUTERS/Hatem Khaled)

V Han Junisu na jugu Gaze je bilo od začetka ponedeljkovih napadov, ki so sledili pozivu k evakuaciji ubitih najmanj 121 Palestincev, še na stotine pa ranjenih. Med žrtvami je tudi tokrat precej otrok. Nasilje nad Palestinci se nadaljuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, kjer so bile v operacijah izraelske vojske ubite najmanj tri osebe. Pod okriljem Evropske unije je medtem danes stekla prva zdravstvena evakuacija Palestincev.

V mestu Han Junis na jugu Gaze je bilo ubitih najmanj 121 Palestincev, še na stotine pa ranjenih, odkar je izraelska vojska v ponedeljek neposredno po pozivu k evakuaciji tam sprožila silovite napade. V Han Junisu je bilo v obdobju 24 ur skupno ubitih najmanj 55, še 110 pa ranjenih, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Znova se pojavljajo tudi opozorila o velikem številu ubitih otrok. Med ubitimi v najnovejšem nizu napadov v Han Junisu je najmanj 24 otrok, je sporočila fundacija Save the Children, ob tem pa izrazila “ogorčenje nad nenehnim in nesorazmernim nasiljem nad palestinskimi otroki”. Število smrtnih žrtev, ki jih je od 7. oktobra lani skupno terjala izraelska ofenziva na Gazo, je po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva doseglo 39.145, še več kot 90.200 ljudi pa je ranjenih. Dejansko število ubitih je ob številnih pogrešanih verjetno še bistveno višje.

Nasilje nad Palestinci se medtem nadaljuje tudi na zasedenem Zahodnem bregu. Med današnjo operacijo izraelske vojske so bili tam danes ubiti trije ljudje, še več kot deset je ranjenih, so po navedbah španske tiskovne agencije EFE sporočili lokalni uradniki. Izraelska vojska naj bi ob tem aretirala tudi najmanj 25 civilistov. Tiskovni predstavnik vojske je pojasnil, da so se med operacijami na Zahodnem bregu danes soočili z napadi palestinskih borcev, lažje je bil ranjen najmanj en izraelski vojak.

Palestinski otroci v Deir el-Balahu v Gazi
Palestinski otroci v Deir el-Balahu v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Prva zdravstvena evakuacija Palestincev pod okriljem EU

Medtem so danes iz Egipta v Španijo v okviru prve zdravstvene evakuacije Palestincev, ki jo je usklajevala EU, prepeljali 16 palestinskih otrok in njihovih družinskih članov. Evropski komisar Janez Lenarčič je poudaril, da so zdravstvene evakuacije ključne v času, ko so bolnišnice v Gazi preobremenjene, dostop do zdravstvenega varstva pa je močno oviran.

Komisar za krizno upravljanje se je ob tem zahvalil Španiji in drugim članicam EU, ki so ponudile pomoč. Dodal je, da morajo Izrael in vsi akterji, vključeni v te operacije, še naprej spoštovati svoje zaveze in omogočiti potreben dostop za nadaljevanje evakuacij. Kot so še sporočili v Bruslju, je zdravstveno evakuacijo finančno in operativno podprl mehanizem EU na področju civilne zaščite v tesnem sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), palestinskim skladom za pomoč otrokom in sodelujočimi državami.

Ker je WHO aktivirala mehanizem civilne zaščite EU, je EU v celoti podpirala usklajevanje dejavnosti za medicinsko evakuacijo palestinskih bolnikov v Evropo. Prošnja se nanaša na ciljno usmerjeno zdravstveno evakuacijo otrok, ki nujno potrebujejo zdravstveno oskrbo. Zdravstvene evakuacije se bodo predvidoma nadaljevale v prihodnjih tednih.

Doslej so pomoč pri zdravstveni evakuaciji, vključno z zdravljenjem bolnikov in prevozom, ponudile Belgija, Italija, Luksemburg, Malta, Romunija, Slovaška in Španija. Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je danes pozvala k okrepitvi prizadevanj za zagotovitev varne medicinske evakuacije za tiste, ki jo nujno potrebujejo, zlasti za otroke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje