Vrnitev že izumrlih vrst? “Prvega mamuta bi lahko obudili konec leta 2028”

Svet 13. Okt 202417:56 3 komentarji
Mamut
Foto: PROFIMEDIA

O tem, da bi izumrle vrste "vstale od mrtvih", znanstveniki sanjajo že desetletja. Kot kaže, bi lahko sanje postale resničnost že v naslednjih nekaj letih. Ameriško zagonsko podjetje je na dobri poti, da mamuta, doda ali tasmanskega tigra obudi še pred letom 2028. V ta namen je zbralo že več kot 200 milijonov evrov, med donatorji pa so tudi nekateri svetovno znani zvezdniki.

Znanstveniki ameriškega zagonskega podjetja Colossal Biosciences so na dobri poti, da jim prelomen proces obuditve izumrlih vrst uspe še pred letom 2028, poroča britanski Independent.

Za obuditev mamuta, ki je izumrl pred okoli 4.000 leti, so si v teksaškem biotehnološkem podjetju zastavili konec leta 2028 in za zdaj kaže, da bodo zastavljen datum tudi dosegli, je za Independent dejal direktor podjetja Ben Lamm. A zaradi dolge gestacijske dobe mamuta – plod za razvoj v maternici namreč potrebuje 22 mesecev –, bi lahko druge izumrle živali s krajšo gestacijsko dobo obudili že prej.

Ben Lamm
Ben Lamm (Foto: PROFIMEDIA)

Po Lammovih besedah je zelo verjetno, da bosta dodo in tasmanski tiger “vstala od mrtvih” v naslednjih treh letih. Gestacijska doba tasmanskega tigra, ki je izumrl leta 1982 v Avstraliji, je namreč zgolj nekaj tednov. Okoli en mesec medtem potrebuje dodo, živobarvna neleteča ptica, ki je pred svojim izumrtjem v 17. stoletju živela na Mavriciju.

Katero vrsto bi lahko obudili najprej, Lamm ni želel komentirati, a je prepričan, da jim bo pri eni od treh uspelo še pred letom 2028.

Bistvo tehnologije, ki v teoriji omogoča obuditev izumrlih vrst, je odkritje t. i. “jedrnih” genov izumrle živali. To so tisti geni, ki v največji meri določajo njihovo genetsko bistvo. Te gene je nato mogoče replicirati s pomočjo DNK še živečega bližnjega sorodnika izumrle živali.

Najbližji sorodnik mamuta je azijski slon, s katerim si delita 99,5 odstotka genov. Kot je pojasnil Lamm, sta si vrsti v resnici genetsko bližji kot azijski in afriški slon.

Dodo, ptič, izumrtje
Ptič Dodo je eden od prvih ohranjenih primerov izumrtja živalske vrste (Foto: PROFIMEDIA)

Dodov najbližji sorodnik je nikobarski golob, medtem ko si tasmanski tiger največ genetskega materiala deli z vrsto miši podobnih vrečarjev, imenovano debelorepi dunnart. Slednji je sicer mnogo manjši od tasmanskega tigra, zato bodo za njegov razvoj verjetno primorani ustvariti umetno maternico, še piše Independent.

Podjetje Colossal Biosciences je nastalo leta 2021. Poleg podjetnika Lamma je soustanovitelj genetik z univerze na Harvardu George Church. Vrednost podjetja je ocenjena na 1,7 milijarde ameriških dolarjev (okoli 1,5 milijarde evrov), za projekt obuditve izumrlih živali pa so doslej zbrali že 235 milijonov dolarjev (okoli 215 milijonov evrov) sredstev. Med donatorji so tudi nekateri svetovno znani obrazi, denimo avstralski igralec Chris Hemsworth in ameriška zvezdnica Paris Hilton.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje