Prvi demokratski kongresnik javno poziva Bidna k umiku: “Ni pomiril volilcev”

Svet 03. Jul 202411:50 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Po medlem nastopu Joeja Bidna v soočenju z Donaldom Trumpom so v Demokratski stranki anonimno pozivali k Bidnovemu umiku kandidature. Demokratski član kongresa Lloyd Doggett iz Teksasa pa je prvi med njimi, ki je Bidna tudi javno pozval k umiku iz predsedniške tekme. Biden je ob tem komentiral, da njegova odločitev o dvakratnem obisku Evrope pred soočenjem ni bila najprimernejša.

Eno redkih predvolilnih soočenj med kandidatoma za novega ameriškega predsednika, Joejem Bidnom in Donaldom Trumpom, odmeva že skoraj en teden. Bidnu namreč ni uspelo pomiriti skeptikov iz stranke, pa tudi volilcev, ki so si želeli potrditve, da je primeren kandidat demokratov.

V prvem soočenju med ameriškima politikoma po letu 2020 je Biden namreč deloval zmedeno in medlo, njegov glas je bil hripav – domnevno zaradi prehlada –, s tem pa le še povečal dvome, ki so bili med demokrati prisotni že prej. Še več – kot so v podkastu The Daily časnika New York Times poudarjali njihovi novinarji, je bilo veliko nervozo v taboru Demokratske stranke čutiti že med soočenjem. Člani so namreč živčno klicali novinarje in tarnali, da Biden ni primeren kandidat.

Demokratski član kongresa Lloyd Doggett iz Teksasa je zdaj prvi med njimi, ki je Bidna tudi javno pozval k umiku iz predsedniške tekme. Gre za pomemben trenutek za stranko, piše CNN, saj je Doggett prvi na glas spregovoril o tem, kar je bilo do zdaj slišati neuradno.

“Predstavljam središče kongresnega okrožja, ki ga je nekoč zastopal Lyndon Johnson. V zelo drugačnih okoliščinah je sprejel bolečo odločitev, da se umakne. Predsednik Biden bi moral storiti enako,” je bil jasen Dogget. Johnson je v 60. letih prejšnjega stoletja zaradi vsesplošnega upadanja podpore, ki je sledilo nasprotovanju vojni v Vietnamu, umaknil kandidaturo.

“Namesto da bi pomiril volilce, predsedniku ni uspelo učinkovito zagovarjati svojih številnih dosežkov, pa tudi ne osvetliti Trumpovih laži,” je bil oster. S tem, ko je Doggett tudi javno Bidna pozval k umiku, povečuje pritisk na aktualnega predsednika, pa tudi na njegovo ekipo, ki se je po soočenju zatekla h kriznemu komuniciranju. Slabo dnevno formo so pripisovali Bidnovemu prehladu.

Biden, Trump soočenje CNN
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Biden: “Nisem poslušal napotkov svoje ekipe”

Kljub temu še naprej ostaja velika skupina demokratov, ki anonimno pozivajo k njegovemu odstopu od kandidature. “Globoko smo zaskrbljeni zaradi njegove poti in njegove možnosti za zmago. Želimo mu dati prostor za to odločitev, vendar bomo vse glasneje izražali svojo zaskrbljenost, če tega ne bo storil,” je dejal eden od anonimnih virov za CNN.

Prvič po soočenju se je odzval Biden, ki je dejal, da njegova odločitev, da je pred soočenjem obiskal več krajev, ni bila najprimernejša. “Nisem poslušal svoje ekipe, zato sem na odru skoraj zaspal,” je dejal. Dodal je, da ne gre za izgovor, temveč za razlago. Biden je v zadnjih dveh tednih namreč dvakrat ločeno obiskal Evropo.

Po poročanju New York Timesa so morali v Bidnovi ekipi zaradi njegovega počitka v hiši v Delawaru po obiskih skrajšati priprave na debato za dva dni.

A kljub temu je nadaljnja Bidnova kandidatura ali pa morebiten umik odvisen zgolj od njega. Na kongresu demokratov je namreč dobil dovolj veliko podporo, da ga člani stranke zdaj ne morejo umakniti iz tekme. Več o tem, kaj bi pomenil Bidnov umik in kako realen je ta scenarij, si preberite v članku z naslovom Kaj se zgodi, če Biden izstopi iz tekme za Belo hišo?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!