Prvi primeri v Evropi: potniki z dopusta v Braziliji in Kubi prinesli nov virus

Svet 28. Avg 202419:19 1 komentar
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Potniki, ki so bili letos v Južni ali Severni Ameriki, domov prinašajo virus oropuče. Virus se prenaša s piki mušic in nekaterih komarjev. Letos so bolezen prvič potrdili tudi v Evropi.

Oropuče je virusna tropska mrzlica, ki se prenaša s piki mušic in nekaterih komarjev. Odkrili so ga leta 1955 v porečju Amazonke. Do zdaj so o izbruhih poročali le iz držav Južne in Srednje Amerike, letos je virus prišel do Evrope.

Po informacijah NIJZ so v evropskih državah junija in julija skupaj zabeležili 19 ‘uvoženih’ primerov okužbe z oropuče. V Sloveniji primera še nismo potrdili. Vsi popotniki so počitnikovali na Kubi ali v Braziliji.

Več primerov virusa so letos potrdili tudi v ZDA, zato je ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni izdal opozorilo.

V Srednji in Južni Ameriki so letos zabeležili 8.000 novih primerov okužbe. Med državami, kjer so potrdili primere, so poleg Kube in Brazilije še Kolumbija, Bolivija in Peru.

Oropuče je virus, ki se pojavlja na gozdnatih tropskih območjih. Pri primer so pred približno 70 leti odkrili pri 24-letnem gozdarju v Amazoniji, virus so poimenovali po bližnji reki. Desetletja so se izbruhi pojavljali le na porečju Amazonke.

Simptomi podobni drugim tropskim mrzlicam

Bolezen nastopi v treh do 10 dneh po okužbi. Simptomi so podobni simptomom denge, zike in malarije – bolezen se začne se z nenadnim izbruhom visoke vročine, ki jo spremljajo glavobol, mrzlica, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, omotica, občutljivost na svetlobo in izpuščaj. Bolezen navadno mine v manj kot enem tednu.

Pri približno štirih odstotkih bolnikih se bolezen pokaže v hujši obliki in prizadene tudi živčni sistem. V redkejših primerih oropuče povzroči meningitis in/ali encefalitis. V zelo redkih primerih je okužba lahko tudi smrtna.

Možno je tudi, da se po okužbi z virusom oropuče simptomi bolezni ne razvijejo, bolnik ostane asimptomatski. Po ocenah je asimptomatskih okužb približno 40 odstotkov bolnikov.

Komar
Komar (Foto: PROFIMEDIA)

Specifičnega zdravljenja ali cepiva za bolezen oziroma virus ni, zdravljenje pa se osredotoča na lajšanje simptomov.

Preprečevanje okužbe temelji na osebnih zaščitnih ukrepih za preprečevanje pikov mušic in komarjev med potovanjem v endemična ali epidemična območja.

Nekaj časa po odkritju je bil oropuče znan tudi pod imenom lenobna mrzlica, saj so znanstveniki potrdili primer bolezni pri lenivcu. Ocenjevali so, da so lenivci pomemben člen pri širjenju virusa med žuželkami in živalmi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje