Sánchez obiskal Slovenijo. Golob: Odnose bomo gradili tudi na mladi populaciji

Slovenija 17. Feb 202307:10 > 12:31 3 komentarji
Sanchez in Golob
Vlada RS/TWITTER

Na uradni obisk v Slovenijo je k predsedniku vlade Robertu Golobu prispel španski premier Pedro Sánchez. V izjavi po pogovorih sta oba poudarila pomen strateške avtonomnosti Evrope, konkurenčnosti gospodarstva in reforme evropskega energetskega trga. Govorila sta tudi o migracijah ter izpostavila prijateljstvo ter usklajenost stališč med državama.

Slovenijo je danes obiskal predsednik španske vlade Pedro Sánchez, ki ga je na Brdu gostil slovenski premier Robert Golob. Gre za prvi uradni obisk tujega voditelja na povabilo premierja Goloba.

Golob je Sánchezov obisk v Sloveniji označil za pomembnega. “V EU zagovarjava iste vrednote – enotnost in solidarnost,” je sporočil Golob. “Zanimiva informacija je, da so španski študentje med najštevilčnejšimi v Sloveniji. Skupna ugotovitev je, da začnemo graditi odnose med državama tudi na mladi populaciji,” je dodal.

Golob je prav tako sporočil, da bodo pred poletjem organizirali srečanje na ravni vlad in poslovnega foruma. Želijo namreč “povečati sodelovanje med državama in odpirati možnosti skupnega sodelovanja na globalnih trgih. Imamo veliko potenciala na področju zdravstva in energetike.” Povedal je še, da Sánchez dobro pozna območje Zahodnega Balkana, zaradi česar verjame, da bodo lahko na tem področju cilje “še lažje uresničevali”.

“Glavni dogovori, ki jih lahko obe državi sprejmeta, so, da bomo spodbujali strukturno reformo energetskega trga v Evropi. Strinjam se s kolegom Golobom, da je strateška avtonomija na prvem mestu,” je medtem povedal Sánchez. “Energetika, zdravje, kmetijstvo in digitalizacija. To so štiri osrednje točke našega prihajajočega predsedovanja. Evropa potrebuje nova zavezništva in partnerstva,” je dodal po navedbah slovenske vlade na Twitterju.

S španskim premierjem se je pred odhodom na Münchensko varnostno konferenco srečala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je sporočila prek Twitterja, je Sáncheza pričakala na ljubljanskem letališču, pri čemer je poudarila, da Slovenije že več kot dve desetletji ni obiskal španski premier. “Dobrodošel, Pedro Sánchez, socialni demokrat in prijatelj pri nas. Vesela sem, da Španija in Slovenija krepita prijateljske, politične in gospodarske odnose,” je zapisala.

Ministrica Fajon je ob obisku španskega premierja prav tako poudarila, da “imamo Slovenci v Španiji največjo slovensko skupnost, študente”. Kot je navedla, sta s Sánchezom govorila o socialni demokraciji, krepitvi odpornosti in okrevanju gospodarstev, družb, izmenjavi znanja in dobrih praks.

Španski socialisti pa so tvitnili, da sta se premier Sánchez, ki je tudi generalni sekretar socialistične stranke, in ministrica Fajon, predsednica SD, strinjala, da so “socialni demokrati odločilni za pravičnejšo in bolj trajnostno prihodnost Evrope”.

Sánchez je Slovenijo obiskal kot prvi španski premier po 22 letih, na uradni obisk pa prihaja v sklopu svoje “mini turneje” po državah članicah EU. Španija bo namreč v drugi polovici letošnjega leta od Švedske prevzela predsedovanje Svetu EU, Sánchez pa je v luči tega napovedal turnejo, v sklopu katere želi izmenjati mnenja z voditelji držav članic o najbolj perečih temah in vprašanjih pred objavo prednostnih nalog španskega predsedstva EU.

Sánchez je včeraj obiskal Hrvaško, kjer se je sestal z hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. “Španija in Hrvaška si delita vizijo, cilje in proevropskost. Zelo smo zadovoljni z vključitvijo Hrvaške v območje skupne valute in schengena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje