Prvič po aretaciji se je oglasil ustanovitelj Telegrama Pavel Durov

Svet 06. Sep 202409:39 0 komentarjev
Pavel Durov
Pavel Durov (Foto: PROFIMEDIA)

Prvič po aretaciji se je oglasil Pavel Durov, soustanovitelj in izvršni direktor družbenega omrežja Telegram.

Soustanovitelj in izvršni direktor družbenega omrežja Telegram, Pavel Durov, ki ga preiskujejo v Franciji, je na svojem profilu na Telegramu zapisal, da bi se morale francoske oblasti s svojimi pritožbami obrniti na njegovo podjetje, namesto da so ga priprle. Aretacijo je označil za neutemeljeno, je poročal Guardian.

Durov je v svojem prvem javnem komentarju od aretacije danes dopoldne na svojem kanalu Telegram zanikal namigovanja, da je aplikacija “anarhistični raj”.

V Rusiji rojeni multimilijarder je dejal, da je bila preiskava aplikacije presenetljiva, saj so imele francoske oblasti dostop do “vroče linije”, ki jo je pomagal vzpostaviti, in bi lahko kadarkoli stopile v stik s Telegramovim predstavnikom v EU.

“Če država ni zadovoljna z internetno storitvijo, je uveljavljena praksa, da sproži pravni postopek proti sami storitvi,” je zapisal.

“Uporaba zakonov iz obdobja pred pametnimi telefoni za obtožbo izvršnega direktorja kaznivih dejanj, ki so jih zagrešile tretje osebe na platformi, ki jo upravlja, je zgrešen pristop.”

Telegram po njegovih besedah ​​ni popoln, a je Durov zanikal kakršnokoli zlorabo, povezano z aplikacijo.

“Trditve v nekaterih medijih, da je Telegram nekakšen anarhistični raj, so popolnoma neresnične,” je zapisal. “Vsak dan odstranimo na milijone škodljivih objav in kanalov.”

Priznal je sicer, da hitro rastoče število uporabnikov platforme otežuje nadzor nad zlorabami, in se zavezal, da se bo osebno posvetil temu področju. Telegram je imel julija letos več kot 950 milijonov aktivnih uporabnikov.

Durov, zdaj francoski državljan, je bil pridržan konec prejšnjega meseca v Parizu.

Obtožnica omenja omogočanje kaznivih dejanj organiziranih skupin, kot so nezakonite transakcije, goljufije in pranje denarja, razširjanje fotografij mladoletnih oseb in trgovina z drogami. Obtožen je tudi zavrnitve posredovanja dokumentov na zahtevo pristojnih organov.

Durova so izpustili ob plačilu varščine v višini pet milijonov evrov in ob pogoju, da se mora dvakrat na teden zglasiti na policijski postaji, ob tem pa ne sme zapustiti Francije.

Njegova presenetljiva aretacija je v središče pozornosti postavila vprašanje o morebitni kazenski odgovornosti priljubljene aplikacije Telegram ter sprožila razpravo o svobodi govora in vladni cenzuri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!