Prvič po desetih letih stavkajo francoski farmacevti

Svet 30. Maj 202412:23 0 komentarjev
Lekarna v Parizu
Lekarna v Parizu (Foto: PROFIMEDIA)

Francoski farmacevti danes stavkajo, s čimer želijo opozoriti na pomanjkanje zdravil in nelojalno konkurenco spletnih trgovcev z zdravili, prizadevajo pa si tudi za višje plače. Kot so opozorili v združenju farmacevtov FSPF, se je v desetih letih po državi zaprlo okoli 2.000 lekarn, kar je težava predvsem za podeželje.

Zaradi stavke prve po desetih letih so v nekaterih francoskih mestih zaprte vse lekarne. Lokalne oblasti so sicer zahtevale, da lekarne zagotovijo zakonsko zahtevane osnovne storitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so izpostavili v FSPF, farmacevti glede na zahtevnost dela, zahtevano izobrazbo in rast življenjskih stroškov prejemajo prenizko plačilo. Zvišanje plač pričakujejo s prihodnjim letom, o čemer bodo s predstavniki francoskega državnega organa za zdravstveno zavarovanje govorili prihodnji teden.

Opozorili so tudi na motnje v dobavnih verigah, zaradi katerih nekatere lekarne ne morejo do določenih zdravil. To lahko postane grožnja javnemu zdravju, so prepričani.

Osrednji protestni shod v Parizu

Osrednji protestni shod bodo danes po napovedih pripravili v Parizu, kjer naj bi se sprehodili od fakultete za farmacijo do ministrstva za gospodarstvo. Od slednjega namreč pričakujejo opustitev načrtov, ki bi po navedbah farmacevtov še olajšali prodajo zdravil prek spleta. “Na voljo je vse potrebno, da ubije mrežo lekarn po vsej Franciji, ki zaposlujejo skupno 130.000 ljudi,” je dejal predsednik farmacevtskega sindikata USPO Pierre-Olivier Variot.

Vladna stran medtem po navedbah AFP vztraja, da pravila za lažjo prodajo zdravil prek spleta ne bodo ogrozila obstoja mreže lekarn.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!