V vesolje prvič poletela nova evropska raketa Ariane 6

Svet 09. Jul 202406:49 > 21:24 0 komentarjev
Ariane 6
Foto: PROFIMEDIA

Po štirih letih prelaganja je z izstrelišča v Francoski Gvajani v vesolje prvič poletela nova evropska raketa Ariane 6. Nosilna raketa je uspešno namestila satelite, je sporočila Evropska vesoljska agencija (Esa). Od koncu odprave je prišlo do manjšega zapleta, ki ne ogroža naslednje odprave. Izstrelitev predstavlja poskus Ese, da bi se po letih zaostanka uspešneje spopadla s svetovno konkurenco na področju vesoljskih tehnologij, zlasti pri prenosu satelitov v vesolje.

Z izstrelišča v mestu Kourou v Francoski Gvajani je v vesolje prvič uspešno poletela nova evropska raketa Ariane 6. Izstrelitev so izvedli z enourno zamudo, potem ko so uspeli rešiti manjšo težavo.

“Evropa je vstopila v novo obdobje vesoljskih poletov, ki nas bo poneslo v vesolje in nam omogočilo uresničiti naše ambicije na svetovnem prizorišču,” je zapisala agencija na omrežju X. Raketa je na višini 580 kilometrov namestila devet satelitov.

Ob koncu odprave, ko je bilo predvideno, da zgornja stopnja rakete na poti nazaj na Zemljo zgori, se je sicer zgodil zaplet. Pomožni pogon v zgornji stopnji se je najprej zagnal, nato pa se je iz neznanih razlogov ustavil, je povedal vodja proizvajalca raket ArianeGroup Martin Sion. To pomeni, da se povratni kapsuli na krovu nista sprostili. Zgornja stopnja rakete zato ostaja v vesolju s pritrjenima kapsulama. Vse ostalo je potekalo po načrtu, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodal Sion.

Pri prelomnem trenutku za evropsko raziskovanje vesolja sodeluje tudi zasavski Dewesoft s svojo merilno opremo. Več o tem lahko preberete na Forbesu Slovenija.

Izstrelitev poskušali izvesti od leta 2020

Izstrelitev več kot 60 metrov visoke in okoli 900 ton težke rakete, razvoj katere je trajal skoraj desetletje, je bila prvotno načrtovana za leto 2020, vendar je bila vse od takrat zaradi pandemije covida-19 in ponavljajočih se tehničnih težav večkrat odpovedana, kar je Evropo prikrajšalo za neodvisno pošiljanje težjih tovorov v vesolje.

Raketa Ariane 6, ki jo pod okriljem Evropske vesoljske agencije (ESA) upravlja francoska družba Arianespace, je v vesolju nadomestila lani upokojeno predhodnico Ariane 5, ki je v skoraj treh desetletjih opravila 117 poletov, piše Space.com. Ariane 5 je julija lani po 27 letih zadnjič poletela v vesolje in tja ponesla dva satelita.

Ariane 6 Ariane 6
Foto: PROFIMEDIA
Ariane 6 Ariane 6
Foto: PROFIMEDIA
Ariane 6 Ariane 6
Foto: PROFIMEDIA
Ariane 6 Maiden Flight Expected By Summer Ariane 6 Maiden Flight Expected By Summer
Foto: PROFIMEDIA

Naslednja odprava je sicer predvidena decembra. Leta 2025 bo nato raketa predvidoma opravila še šest, leta 2026 pa osem poletov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Razvoj rakete je stal okoli 4,5 milijarde evrov.

Novo poglavje v evropskem vesoljskem programu

Evropa v novo raketo polaga veliko upanja, saj ji bo zagotovila avtonomni dostop do vesolja, s tem pa odprla nove možnosti na področju znanosti, opazovanja Zemlje, tehnološkega razvoja in komercialnih dejavnosti, so med drugim v napovedi prve izstrelitve zapisali predstavniki ESE.

Izstrelitev Ariane 6 je poskus Ese, da se po letih zaostanka uspešneje spoprime s svetovno konkurenco na področju vesoljskih tehnologij, zlasti pri prenosu satelitov v vesolje. “S številnimi novostmi bo raketa Ariane 6 omogočala večjo nosilnost in daljši doseg, hkrati pa bomo trajnostno odstranili zgornjo stopnjo nosilne rakete, s čimer bomo dosegli, da ta ne bo postal vesoljski odpadek,” so dodali pri ESI.

Ariane 6 je tokrat v vesolje popeljala 17 kosov tovora, med njimi enajst mikrosatelitov.

Izstrelitev Ariane 6 je bilo mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!