Prvo poročilo po smrtonosni turbulenci: v 4,6 sekunde letalo padlo za 54 metrov

Svet 29. Maj 202415:28 0 komentarjev
Singapore airlines
Foto: PROFIMEDIA

Singapurski preiskovalci so predstavili prve ugotovitve letala, ki je na poti iz Londona v Singapur zašlo v močno turbulenco. Umrl je en potnik, več kot 30 je bilo poškodovanih. Letalo je zgolj v 4,6 sekunde padlo za 54 metrov. "Bil je zelo dramatičen padec. Vsi, ki niso bili pripeti z varnostnim pasom, so se z glavo udarili v strop – bilo je tako silovito, da so se na delih kabine videle vdolbine," je grozljive trenutke opisal potnik.

Prve preiskave črne skrinjice na letalu Singapore Airlines, ki je prejšnji teden na poti iz Londona v Singapur naletelo na zračni žep in močno turbulenco, kažejo na hitre spremembe gravitacijske sile.

Letalo je zaradi tega zgolj v 4,6 sekunde padlo za 54 metrov. Za primerjavo: to je le nekaj manj, kot je visok poševni stolp v italijanski Pisi, navaja Sky News.

Spomnimo, da je na krovu umrl en potnik, sicer zaradi srčne kapi, več kot 30 je bilo poškodovanih. Letalo je zasilno pristalo v Bangkoku. Zelo verjetno so se poškodovali tisti, ki niso bili pripeti z varnostnimi pasovi, Singapore Airlines pa sodeluje s preiskovalci in podpira posadko, družba bo krila stroške zdravljenja.

Prve ugotovitve kažejo, da je let sprva potekal brez posebnosti, a je nato naletel na območje razvijajoče se turbulentne dejavnosti. To se je zgodilo na jugu Mjanmara na približno 11.300 metrov nadmorske višine.

“Po 54-metrskem padcu je nato kabinsko osebje pilota obvestilo o poškodovanih potnikih, nato pa je bila sprejeta odločitev o zasilnem pristanku in preusmeritvi na letališče v Bangkoku,” je zapisano v poročilu. Na območju turbulence je letalo letelo približno 17 minut, nato sta sledila nadzorovan spust in pristanek, še kaže poročilo. Družba Singapore Airlines je potrdila poročilo in zatrdila, da v celoti sodeluje v preiskavi, še piše Sky News.

28-letni potnik Dzafran Azmir je opisal grozljive trenutke na letalu. “Nenadoma smo se začeli nagibati, nato se je začelo tresenje, nato sem se začel pripravljati na to, kaj se bo zgodilo,” njegove besede povzema Sky News. “Sledil je zelo dramatičen padec. Vsi, ki niso bili pripeti z varnostnim pasom, so se z glavo udarili v strop – bilo je tako silovito, da so se na delih kabine videle vdolbine,” je opisal in dodal, da so bili udarci tako siloviti, da so padle zaščitne maske.

Zaradi varnostnega incidenta so nekatere letalske družbe sprejele strožje varnostne ukrepe. Hongkonška letalska družba Greater Bay Airlines bo odslej od potnikov zahtevala, da so z varnostnimi pasovi pripeti ves čas leta – tudi če je znak za varnostni pas izklopljen.

Družba Singapore Airlines je sporočila, da je potrdila poročilo in da v celoti sodeluje v preiskavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!