Putin izrazil naklonjenost sodelovanju z nemško skrajno desno AfD

Svet 06. Jun 202415:06 1 komentar
Shod AfD
Shod AfD (Foto: PROFIMEDIA)

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da podpira vse, ki se zavzemajo za normalne odnose z Rusijo, in zato izrazil naklonjenost sodelovanju z nemško skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD). "Nerodno je, da ste od ruskega predsednika prejeli pohvalo," pa se je na Putinovo podporo AfD odzval nemški kancler Olaf Scholz.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo izrazil naklonjenost sodelovanju z nemško skrajno desno AfD, češ da bo Moskva podprla vse, ki se zavzemajo za normalne vezi z Rusijo.

Nemški kancler Olaf Scholz je Putinove izraze podpore AfD označil za sramotne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin je v sredo ob robu ekonomskega foruma v Sankt Peterburgu na novinarski konferenci s predstavniki tujih tiskovnih agencij zagovarjal srečanja ruskih predstavnikov s člani skrajno desne stranke.

“Nerodno je, da ste od ruskega predsednika prejeli pohvalo”

Na vprašanje o obisku sopredsednika AfD Tina Chrupalla v Moskvi leta 2020 je Putin novinarjem odgovoril, da Rusija s stranko nima rednih odnosov. “Če se nekdo izreče za normalne odnose z našo državo, z Rusijo, to samo podpiramo,” je še dejal.

Poudaril je tudi, da v dejavnostih AfD ne vidi nobenih znakov neonacizma in da Rusija ne more presojati, ali stranka deluje v skladu z nemško ustavo.

Nemški kancler je bil do Putinovih izrazov podpore AfD kritičen in jih je označil za sramotne. “Nerodno je, da ste od ruskega predsednika prejeli pohvalo,” je dejal Scholz poslancem AfD, ki so se mu posmehovali med govorom v parlamentu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje