Putin na obisk v državo, v kateri bi ga lahko aretirali

Svet 01. Sep 202408:05 4 komentarji
vladimir putin
Foto: Gavriil Grigorov/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin v naslednjem tednu načrtuje obisk v Mongoliji. Ukrajina pa poziva gostiteljico, da izvrši mednarodni nalog za njegovo aretacijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo 3. septembra mudil na uradnem obisku v Mongoliji, sporočajo iz Kremlja. Obisk je napovedalo tudi mongolsko zunanje ministrstvo, kjer so dejali, da se bo Putin srečal z mongolskim premierjem in predsednikom državnega zbora. Toda Mongolija je članica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki je izdalo nalog za Putinovo aretacijo, poroča Politico.

To bo Putinovo prvo potovanje v državo članico Mednarodnega kazenskega sodišča, odkar je sodišče lani izdalo nalog za njegovo aretacijo zaradi prisilne premestitve otrok v Rusijo po invaziji na Ukrajino. V skladu z Rimskim statutom, na katerem temelji sodišče, so države članice dolžne ukrepati na podlagi naloga za aretacijo, če je oseba na njihovem ozemlju.

Moskve nalog ne skrbi

Iz Kremlja so sporočili, da jih ne skrbi možnost, da bi Putina v Mongoliji aretirali. Ruski predsednik se na obisk odpravlja na povabilo mongolskega predsednika Ukhnaagiina Khürelsükha. Udeležil se bo praznovanja 85. obletnice zmage sovjetskih in mongolskih sil proti Japonski na reki Khalkh (mongolsko Khalkhin Gol).

“Ni skrbi; imamo odličen dialog z našimi prijatelji iz Mongolije,” je v petek dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. “Vsi vidiki obiska so bili skrbno pripravljeni.”

Ukrajinska vlada je pozvala Mongolijo, naj izvrši nalog proti Putinu med njegovim obiskom v državi. Ukrajinski poslanec Oleksandr Merežko, ki predseduje parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko, je predlagal tudi odprtje pogajanj z Mongolijo o tem vprašanju. “Če pogajanja ne bi pripeljala do želenega rezultata, potem se lahko obrnemo na skupščino sodelujočih držav, ki naj bi bila konec tega leta,” je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Kijev “upa, da Mongolija razume, da je Putin vojni zločinec”, je v petkovi izjavi zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. “Mongolske oblasti pozivamo, naj izvršijo obvezni mednarodni nalog za prijetje in Putina izročijo ICC,” so zapisali.

Aretacija je mednarodna obveza

“Mongolija bi kljubovala svojim mednarodnim obveznostim kot članica Mednarodnega kazenskega sodišča, če bi dovolila obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina, ne da bi ga aretirala,” pa je za Politico dejala Maria Elena Vignoli, višja svetovalka za mednarodno pravosodje pri Human Rights Watch. “Sprejeti Putina, ubežnika Mednarodnega kazenskega sodišča, ne bi bila samo žalitev številnih žrtev zločinov ruskih sil, ampak tudi spodkopavanje ključnega načela, da nihče, ne glede na to, kako močan je, ni nad zakonom,” je dejala.

“Mongolska vlada ima priložnost dokazati svojo zavezanost pravici za mednarodne zločine in Mednarodno kazensko sodišče tako, da mu zavrne vstop ali ga aretira, če vstopi v državo,” je dejala Vignoli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje