Putin na vrhu Brics: Bližnji vzhod je na robu regionalne vojne

Svet 24. Okt 202413:47 > 19:08 1 komentar
Vladimir Putin
Foto: Sputnik/PROFIMEDIA

Bližnji vzhod je na robu regionalne vojne, je ob zadnjem dnevu vrha skupine največjih gospodarstev v vzponu Brics v Kazanu dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Opozoril je, da se nasilje ne bo ustavilo, dokler ne bo oblikovana palestinska država. K premirju in rešitvi dveh držav je pozval tudi kitajski predsednik Ši Džinping. Tam je tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je poudaril, da v Ukrajini potrebujemo pravičen mir.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na srečanju z voditelji, ki so se danes zbrali v širšem formatu Brics Plus, kot osnovno zahtevo za obnovo miru na Bližnjem vzhodu opredelil uresničitev resolucij Združenih narodov o oblikovanju palestinske države.

Kot je dejal, bi se s tem lahko prekinil vrtinec nasilja, hkrati pa bi “popravili zgodovinsko nepravičnost proti palestinskemu ljudstvu”. Obenem je opozoril na zaostrovanje napetosti med Izraelom in Iranom, ki da je Bližnji vzhod pripeljalo na rob regionalne vojne. Rusija priznava Palestino kot neodvisno državo, a obenem tradicionalno goji tesne stike z Izraelom.

Dogodka se udeležuje tudi iranski predsednik Masud Pezeškian, ki je ob tej priložnosti dejal, da “ogenj vojne še vedno divja” v Gazi in Libanonu, mednarodne institucije, kot je Varnostni svet ZN, pa da tega ognja niso zmožne pogasiti.

Kitajski voditelj Ši Džinping je pozval k premirju v Gazi, obnovi pobude rešitve dveh držav in ustavitvi širjenja vojne na ozemlje Libanona. Ši je zbranim voditeljem dejal, da mora Brics v svetu igrati vlogo stabilizacijske sile za mir.

Putin, ki je leta 2022 odredil invazijo na sosednjo Ukrajino, je medtem današnji govor izkoristil še za to, da je poslal sporočilo nasprotnikom, ki da želijo Rusiji prizadejati strateški poraz. “To so iluzorni izračuni, ki jih lahko naredijo le tisti, ki ne poznajo ruske zgodovine,” je poudaril.

Srečanja v Kazanu v osrednjem delu Rusije se udeležuje okoli 20 voditeljev. Tam je tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je poudaril, da v Ukrajini potrebujemo pravičen mir, hkrati je pozval tudi k miru v Gazi in Libanonu. Guterres se namerava danes sestati s Putinom, s katerim bosta govorila o vojni v Ukrajini.

“V Ukrajini potrebujemo mir. Pravičen mir v skladu z Ustanovno listino ZN, mednarodnim pravom in resolucijami Generalne skupščine,” je Guterres dejal na okrogli mizi voditeljev držav članic skupine Brics. Hkrati je pozval k miru na Bližnjem vzhodu in poudaril, da je treba doseči takojšnjo prekinitev ognja v Gazi in takojšnjo prekinitev sovražnosti v Libanonu.

Antonio Guterres
Foto: PROFIMEDIA

“Za reševanje globalnih izzivov je potrebna skupnost narodov, ki deluje kot ena globalna družina,” je še dejal Guterres. Putin pa mu je odvrnil, da “v družinah žal pogosto prihaja do prepirov, škandalov, delitve premoženja in včasih celo do pretepov”. “Cilj skupine Brics je ustvariti potrebne mehanizme medsebojnega komuniciranja in dobro vzdušje v skupnem domu,” je dodal.

Guterres je Rusijo nazadnje obiskal aprila 2022, le nekaj tednov potem, ko je Moskva sprožila invazijo na Ukrajino. Njegov današnji obisk Rusije je bil deležen številnih kritik, zlasti s strani Kijeva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje