Voditelji Brics podprli nov globalni red in se zavzeli za prekinitev konfliktov

Svet 23. Okt 202413:31 > 19:12 5 komentarjev
Brics
Foto: Sputnik/PROFIMEDIA

Voditelji članic skupine največjih gospodarstev v vzponu (Brics) so v skupni izjavi po vrhu v ruskem Kazanu podprli multipolarni svetovni red - tako politični kot finančni. Ob tem so označili Brics za glas interesov globalnega juga ter se zavzeli za aktivnejše reševanje konfliktov po svetu in pravičen boj proti podnebnim spremembam.

“Pozivamo k dejavnejšemu sodelovanju med državami v razvoju in najmanj razvitimi državami, zlasti iz Afrike, Latinske Amerike in Karibov, v globalnih strukturah in procesih odločanja,” so voditelji danes zapisali v skupni izjavi, sprejeti na vrhu skupine Brics, ki poteka v Kazanu v osrednjem delu Rusije.

“Mednarodno razmerje moči se korenito spreminja, reforme sistema globalnega upravljanja pa zaostajajo,” je pred tem v svojem nagovoru dejal kitajski predsednik Ši Džinping. Pozval je k izvajanju “resničnega multilateralizma” in označil Brics za glas globalnega juga, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ši je menil tudi, da je nujno potrebna reforma mednarodne finančne arhitekture. “Treba je okrepiti Novo razvojno banko, ustanovljeno v okviru Brics, ter spodbujati drugačen mednarodni finančni sistem, ki bo bolje odražal spremembe v svetovnem gospodarskem prostoru,” je dodal.

Ena od tem srečanja voditeljev skupine Brics, ki ga v Kazanu gosti ruski predsednik Vladimir Putin, je bila namreč tudi ideja o novem finančnem sistemu. S tem bi Brics lahko konkuriral mednarodnemu plačilnemu sistemu SWIFT, iz katerega je bila Rusija izključena zaradi invazije na Ukrajino, pri čemer države želijo obdržati svoje nacionalne valute.

Vladimir Putin
Foto: Sputnik/PROFIMEDIA

Po mnenju večine sodelujočih ZDA uporabljajo dolar kot orožje ali orodje za nadzor nad drugimi državami, čemur se želijo zoperstaviti tudi v okviru Bricsa.

V izjavi za prekinitev konfliktov po vsem svetu

Med temami srečanja je bila tudi vojna v Ukrajini, pri čemer je več voditeljev ponudilo Putinu, da bi lahko “bolj aktivno prispevali k reševanju konflikta”.

Več se jih je zavzelo tudi za deeskalacijo razmer in prizadevanja za mir na Bližnjem vzhodu. Tovrstne pobude so poleg Šija med drugim izrazili brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi in iranski predsednik Masud Pezeškian.

Voditelji so v skupno izjavo tudi zapisali, da se zavzemajo za prekinitev konfliktov po vsem svetu, ter med drugim obsodili napade izraelskih sil na pripadnike mirovne misije ZN v Libanonu.

Poudarili so še, da se zavzemajo za pravično sodelovanje pri iskanju rešitev za podnebno krizo, pri čemer so prav tako obsodili nekatere “enostranske ukrepe”.

BRICS
Foto: Sputnik/PROFIMEDIA

Številna dvostranska srečanja

Kitajski predsednik Ši Džinping in indijski premier Narendra Modi sta se na srečanju zavzela za krepitev dvostranskih odnosov med državama na podlagi medsebojnega spoštovanja, zaupanja in odgovornosti. To je bilo njuno prvo formalno dvostransko srečanje po petih letih.

“V temeljnem interesu obeh držav in narodov je, da Kitajska in Indija pravilno razumeta trend zgodovine in smer razvoja naših dvostranskih odnosov,” je po navedbah kitajske državne televizije CCTV dejal Džinping, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da si morata državi medsebojno pomagati in spoštljivo razreševati razlike v stališčih, ob tem pa prevzemati mednarodno odgovornost, dajati zgled državam v razvoju ter prispevati k multipolarnemu svetu in demokratizaciji mednarodnih odnosov.

Modi in Džinping
Foto: PROFIMEDIA

“Odnosi med Indijo in Kitajsko so pomembni za prebivalce naših držav ter za mir in stabilnost v regiji in svetu. Dvostranske odnose bodo usmerjali medsebojno zaupanje, vzajemno spoštovanje in občutek za nasprotno stran,” pa je po navedbah AFP povedal Modi.

Voditelja Kitajske in Indije sta se danes formalno sestala prvič od leta 2019, čeprav sta se v vmesnem času večkrat na kratko srečala ob robu mednarodnih zasedanj.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za največji diplomatski forum v Rusiji, odkar je leta 2022 začela invazijo v Ukrajini, Vladimir Putin pa želi z njim pokazati, da poskusi njegove izolacije na svetovnem prizorišču niso bili uspešni. Moskva vidi to platformo kot alternativo mednarodnim organizacijam pod vodstvom Zahoda, kot je skupina najmočnejših svetovnih gospodarstev (G7).

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje