Putin svari: Zlasti v majhnih državah bi se morali zavedati, s čim se igrajo

Svet 28. Maj 202420:05 14 komentarjev
Ruski predsednik Vladimir Putin je na uradnem obisku v Pekingu, kjer se je sestal s kitajskim kolegom Ši Džinpingom
Foto: Sputnik/Sergei Bobylev/Pool via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes Evropo opozoril, da bi imela uporaba zahodnega orožja za napade na Rusijo resne posledice. Posebej je omenil majhne države.

Zahodni vojaški inštruktorji so dejavni v Ukrajini in delujejo pod krinko plačancev, je danes med obiskom v Uzbekistanu izjavil ruski predsednik Vladimir Putin.

“Tam so specialisti, ki delujejo pod krinko plačancev,” je povedal na novinarski konferenci. S tem je odgovoril na vprašanje glede nedavne izjave poveljnika ukrajinskih oboroženih sil Oleksandra Sirskega, da so v teku pogovori o napotitvi francoskih vojaških inštruktorjev v Ukrajino.

Putin je prav tako opozoril, da bi uporaba zahodnega orožja za napade na Rusijo lahko privedla do resnih posledic. “V Evropi, zlasti v majhnih državah, bi se morali zavedati, s čim se igrajo. Zavedati se morajo, da so države z majhnimi, gosto poseljenimi ozemlji. To bi morale imeti v mislih, preden začnejo govoriti o napadu na Rusijo,” je še dodal.

Kaj o dobavi orožja pravi Zahod

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je sicer v ponedeljek zahodne zaveznice pozval, naj ponovno razmislijo o omejitvah, ki so jih postavile Ukrajini glede uporabe njihovega orožja za napade na Rusijo. Ob tem je poudaril, da samoobramba vključuje tudi pravico napadanja legitimnih vojaških ciljev v Rusiji, in omenil, da so nekatere zaveznice omejitve že odpravile.

O uporabi orožja, ki ga dobavljajo Ukrajini, za napade Kijeva na rusko ozemlje, so na današnjem zasedanju v Bruslju razpravljali tudi obrambni ministri držav članic Evropske unije. Obrambna ministra Estonije in Nizozemske sta podprla to možnost, medtem ko ji Nemčija še naprej nasprotuje.

Obrambni minister Marjan Šarec pa je poudaril, da Slovenija Ukrajini ni nikoli postavljala pogojev glede uporabe orožja, ki ji ga je dobavila za boj proti ruski agresiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje