Putin s povračilnimi ukrepi zagrozil “vsem, ki skušajo razdeliti rusko družbo”

Svet 25. Jul 202414:56 > 15:31 4 komentarji
ruski predsednik vladimir putin
Foto: REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je v danes objavljenem video nagovoru dejal, da "tisti, ki skušajo z zastraševanjem ljudi razdeliti rusko družbo, izkoristiti verska ali domoljubna čustva, ne bodo uspeli".

Predsednik Vladimir Putin je v nagovoru “zagrozil” vsem, ki skušajo razdeliti rusko družbo s povračilnimi ukrepi, saj da so v tem primeru neizogibni.

V videu, ki ga je objavil Kremelj, je Putin prisegel, da ne bo prizanesel nikomur, ki bo skušal razdeliti rusko družbo in obenem poudaril efektivnost ter neomajno zvestobo ruskih preiskovalnih organov.

Putin je rusko prebivalstvo nagovoril ob dnevu preiskovalnih organov, ki ga v Rusiji obeležujejo danes, in se poklonil ruskim agencijam in drugim državnim organizacijam, vključno z rusko obveščevalno službo FSB.

“Preiskovalci izkazujejo brezpogojno pripadnost očetnjavi in njenim ljudem,” je še dodal Putin.

Od sredine 70. let prejšnjega stoletja je Putin delal za sovjetsko tajno službo KGB in je bil med letoma 1985 in 1990 nameščen v Dresdnu v tedanji Vzhodni Nemčiji. Preden je postal predsednik pa je med drugim vodil FSB, naslednico nekdanje sovjetske tajne obveščevalne službe KGB.

Prizor iz Harkova po ruskem napadu
Prizor iz Harkova po ruskem napadu (Foto: PROFIMEDIA)

Novi napadi z droni na Ukrajino

Ruska vojska je medtem ponoči izvedla nove napade z brezpilotnimi letalniki na Ukrajino, pri čemer sta bili ranjeni dve osebi v mestu Izmail, so danes sporočile lokalne oblasti in dodale, da je bila poškodovana infrastruktura na tamkajšnjem pristanišču. Ena oseba je bila ubita v obstreljevanju Hersona, poroča ukrajinska tiskovne agencije Ukrinform.

Po navedbah ukrajinske vojske so ruske sile proti Ukrajini izstrelile 38 dronov. Zračna obramba, ki je bila sicer aktivna v regijah Odesa, Herson, Mikolajiv, Sumi, Žitomir, Kijev in Čerkaši, jih je 25 sestrelila. Dve osebi sta bili ranjeni v napadu z droni na Izmail v Odesi, ena oseba pa je bila ubita v ruskem obstreljevanju Harkova.

Še trije droni so po navedbah ukrajinske vojske vstopili v romunski zračni prostor. Romunsko obrambno ministrstvo je medtem potrdilo, da so v bližini vasi Plauru našli “ostanke drona ruskega izvora”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemski obrambni minister Ruben Brekelmans je medtem napovedal, da bosta Nizozemska in Danska Ukrajini do konca poletja dobavili 14 bojnih tankov leopard 2. Prepričan je, da bodo tanki Ukrajini pomagali pri obrambi pred rusko agresijo in poudaril, da Kijev nujno potrebuje dodatno vojaško pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Vseh 14 tankov leopard  2 bo hkrati dobavljenih pred koncem poletja. Ti tanki bodo lahko imeli pomembno vlogo za ukrajinsko vojsko pri obrambi pred ruskimi silami,” je povedal Brekelmans.

Leopard 2
Leopard 2 (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje