Putinova skrivnost: kako mu uspeva, da je po 25 letih še vedno na vrhu

Svet 10. Avg 202416:02 5 komentarjev
Vladimir Putin
Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj praznoval 25 let, odkar je prvič stopil na čelo države. Kako mu je uspelo, da tudi po četrt stoletja ostaja na vrhu?

Ruski predsednik Vladimir Putin je na čelo ruske oblasti stopil pred 25 leti. 9. avgusta 1999 je postal predsednik ruske vlade, manj kot eno leto kasneje pa predsednik države. Čeprav se je vmes za štiri leta vrnil na mesto premierja, saj zaradi ustavnih razlogov ni smel ponovno kandidirati za predsednika države, je danes, četrt stoletja po prihodu na oblast, še vedno na njenem vrhu, piše nemški DW. Kaj je njegov recept za uspeh?

“Vladimir Putin je v zadnjih 25 letih državo spremenil v najmočnejšo personalizirano diktaturo na svetu,” pravi ruski politolog Mihail Komin in dodaja, da je bilo to mogoče le zato, ker Putin že četrt stoletja vztrajno spodkopava vse ruske politične institucije. “Tudi, ko je Putina na mestu predsednika države med leti 2008 in 2012 zamenjal Dmitrij Medvedjev, je bil Putin tisti, ki je vladal in kot premier vlekel niti v ozadju.”

Spodkopavanje drugih centrov moči v državi se je začelo že v prvih Putinovih letih na oblasti. Prvo pomembnejšo potezo je naredil z ukinitvijo regijske avtonomije, pojasnjuje Komin in dodaja, da je nato v vseh regijah postavil svoj instrument nadzora, s katerim je začel utrjevati oblast.

Podobno je izpostavil ruski politolog Grigorij Nišnikov, ki pravi, da je imela ruska politična krajina pred Putinom več avtonomnih centrov moči. Ti so do ukinitve avtonomije delovali kot protiutež kremeljski oblasti. “Putin je vse to uničil, ruski sistem oblasti in moč pa centraliziral nase,” je tudi dejal Nišnikov. Po mnenju obeh politologov pa to še zdaleč ni edini razlog, zaradi katerega je Putin ostal na vrhu, piše DW.

V dolgi politični karieri se je namreč soočal s številnimi izzivi, na vsakega pa je odgovoril s še močnejšo represijo. “Med izzivi je Putin nove nasprotnike, ki so mu prekrižali pot, vedno odstranil,” pravi Nišnikov, ki zaradi tega ne verjame, da je v Rusiji še kdo, ki bi lahko izzival Putinovo oblast.

Putin se je iz vsake ‘bitke’ vrnil močnejši

Putin se je v zadnjih letih soočal z več dogodki, ki bi lahko spodkopali njegovo moč na čelu države, a se je iz vsake ‘bitke’ vrnil močnejši, piše nemški DW. Med temi dogodki so denimo priključitev ukrajinskega polotoka Krim leta 2014 in nestabilnost, ki je takrat nastala v regiji; množični nemiri, ki so leta 2018 sledili sporni pokojninski reformi; protesti po smrti kritika Kremlja Alekseja Navalnega in začetek vojne v Ukrajini, ki traja že več kot dve leti.

Vojna v Ukrajini
Vojna v Ukrajini (Foto: PROFIMEDIA)

‘Bombončki’ za poslušne sodnike

Ruski politolog Komin je pogovoru za DW izpostavil še en zelo pomemben dejavnik, ki je Putinu omogočal obdržati oblast: namerna oslabitev sodišč. Kot pojasnjuje, je Putin med drugim predsedniškim mandatom sodnikom, ki so mu bili zvesti, povečal pooblastila. Nezvesti sodniki so tako postali podrejeni.

“Zato ruska sodišča niso več neodvisna. V najboljšem primeru lahko procese represije nekoliko upočasnijo, ne morejo pa jih več ustaviti. Tako je Putinu tudi uspelo spremeniti volilni sistem v svojo korist in korist vladajoče stranke Enotna Rusija.

Ruski sociolog Aleksander Bibkov kot enega izmed razlogov za močno Putinovo oblast navaja skriti kabinet “Namesto da bi se Putin obdal z demokratično opozicijo, je ustvaril nekakšen kabinet v senci. Predsednik je v tem krogu zbral osebe, s katerimi si deli podobne poslovne interese,” pojasnjuje Bibkov. Država z njihovimi podjetji sklepa velika državna naročila in jim za to nakazuje ogromne vsote denarja. “Putin vedno drži vajeti v rokah in je tudi osebno vpleten v posle.”

Manipulacija in samoumevna zvestoba

Ker v Rusiji zato praktično ni prave opozicije, v družbi velja samo ena naracija – Putinova. “Družbi prodaja podobo Rusije, kjer ima država samo pozitivno vlogo. Vsi negativni vidiki so izbrisani, vsi pretekli konflikti ne obstajajo več,” je razložil sociolog in dodal, da Putin manipulira s kolektivnim družbenim spominom in s tem krepi svojo moč.

Vladimir Putin
Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

S svojimi pripovedmi Putin Rusijo prikazuje kot družbo s tradicionalnimi vrednotami, ki ni naklonjena nesoglasjem z oblastjo, brezpogojna zvestoba oblasti pa je povsem samoumevna.

“Putin bo še dolgo ostal na oblasti”

Vsi trije strokovnjaki, s katerimi se je pogovarjal DW, se strinjajo, da se bodo Putinove težnje po moči v prihodnosti okrepile in da bo Putin še dolgo ostal na oblasti. “Težava je v tem, da v Rusiji ni alternative, niti ni prostora zanjo,” pravi Komin. “Zadnje volitve, na katerih je Putin zmagal, so bile leta 2004. Od takrat naprej je vse prirejeno,” je dodal.

Tudi Nišnikov je komentiral, da Rusi ne vidijo primernega kandidata za zamenjavo Putina, obenem pa se bojijo sprememb. Opaža tudi, da je bila v Rusiji vedno prisotna težnja po bolj ostri vladavini. “Rusi so si vedno želeli močnega voditelja, ki bo sprejemal odločitve in reševal težave. Če se pojavijo težave, pa se bodo Rusi vedno pritoževali nad lokalno oblastjo, nikoli nad Putinom.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje