Razburjenje po Trumpovem shodu: komik Portoriko označil za otok smeti

Svet 28. Okt 202409:43 3 komentarji
Foto: Andrew Kelly/REUTERS

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v nedeljo s podporniki napolnil znamenito newyorško dvorano Madison Square Garden (MSG). Demokrati so njegovo predvolilno zborovanje, ki je Trumpu prineslo veliko medijske pozornosti, primerjali z zborovanjem nacistov v tej dvorani leta 1939. Še bolj kot Trumpove izjave pa tokrat odmevajo izjave nekaterih njegovih podpornikov. Po izrečenih besedah komika Tonyja Hinchcliffa, da v morju plava otok smeti, s čimer se je navezoval na otoško državo Portoriko, se je mogla Trumpova ekipa braniti, da "šala" ni stališče ne Trumpa ne njegove kampanje. Podporniki so z žaljivkami napadali tudi Trumpovo protikandidatko Harris. Označili so jo za "hudiča", "antikrista", "prostitutko".

Zadnji republikanski kandidat, ki je zmagal v državi New York, je bil pred 40 leti Ronald Reagan in glede na ankete Trump, ki se je leta 2019 iz New Yorka uradno preselil na Florido, letos tega ne bo spremenil. Kljub temu si je Donald Trump v rojstnem mestu vedno želel velikega zborovanja, ki pa ga demokrati zdaj že primerjajo z zborovanjem nacistov v MSG leta 1939. Veliki shod je nedvomno začetek zadnje faze Trumpovih prizadevanj za zmago dober teden dni pred ameriškimi volitvami.

“Tu ni nobenega smrdljivega nacista,” je polni dvorani, ki sprejme okrog 20.000 obiskovalcev, dejal nekdanji poklicni rokoborec Hulk Hogan. Tudi drugi govorci so se norčevali iz demokratskih obtožb, ki jih je spodbudil nekdanji Trumpov šef kabineta, general John Kelly, ko je za New York Times dejal, da Trump ustreza definiciji fašista.

Policija je močno zavarovala okolico dvorane, kjer se je množica Trumpovih podpornikov z rdečimi kapami začela zbirati pred vhodom že zgodaj popoldne. Medtem ko so čakali v vrsti, so jih mimoidoči Newyorčani zmerjali s poraženci in pripadniki kulta osebnosti ter jih pozivali, naj se poberejo iz mesta, kjer jih nihče ne mara.

Foto: Hannah McKay/REUTERS

Pred dvorano je bilo tudi več protestnikov. Demokratska stranka pa je na pročelju dvorane prikazovala gesla proti Trumpu, med njimi Trump je hvalil Hitlerja, Trump je neobrzdan in Trump je prevarant.

Foto: Hannah McKay/REUTERS

Na zborovanju tudi Melania

Trumpa je pred govorom presenetljivo predstavila soproga Melania Trump, ki se redko pojavi na predvolilnih zborovanjih. Zatrdila je, da mesto propada, družine z otroki pa se selijo iz njega. Američane je pozvala, naj si zamislijo čudovito, varno in zdravo Ameriko, in jih pozvala, naj volijo njenega moža.

Trump je podpornike vprašal, ali živijo bolje kot pred štirimi leti, ko je končal predsedniški mandat. Odgovor pa je bil pričakovano ne. “Če Kamala Harris demokratom osvoji naslednja štiri leta, si naše gospodarstvo ne bo več opomoglo. Če zmagam, bomo nemudoma ustvarili največje gospodarstvo na svetu,” je dejal.

Foto: Andrew Kelly/REUTERS
Foto: Carlos Barria/REUTERS
Foto: Brendan McDermid/REUTERS
Foto: Carlos Barria/REUTERS
Foto: Carlos Barria/REUTERS
Foto: Andrew Kelly/REUTERS

V govoru je ponovil, da so največja grožnja notranji sovražniki v ZDA. Ponovil je izmišljotino, da zvezna vlada ni pomagala po orkanu Helene v Severni Karolini, predlagal leto dni zaporne kazni za sežiganje ameriške zastave in uvedbo smrtne kazni za migrante, ki ubijejo državljana ZDA.

Kritike na komika iz obeh taborov

Na govorniškem odru se je zvrstilo več znanih republikanskih obrazov, med njimi pa ni bilo kandidatov za položaje v državah in okrožjih, kjer se obeta tesen izid. Med drugim je komik Tony Hinchcliffe kritiziral Latinskoameričane. “V morju plava otok smeti,” je opredelil Portoriko.

Nastop komika so hitro začeli kritizirati demokrati, kritični pa so bili tudi številni republikanski politiki, med njimi senator s Floride Rick Scott. Na besede se je odzvala tudi Trumpova ekipa. Tiskovna predstavnica Danielle Alvarez je dejala, da “šala ne odraža stališč Trumpa ali njegove kampanje”.

Kampanja Kamale Harris je dejala, da Trumpov shod “odraža isto razdiralno” in ponižujoče sporočilo kot republikanski kandidat. Izjavo komika je obsodilo tudi več zvezdnikov, med njimi portoriški raper Bad Bunny in pevec Ricky Martin, ki sta podprla Harris.

Govorci o Harris kot “hudiču”, “antikristu”, “prostitutki”

Na oder je prišel še newyorški komunalni delavec David Rem, ki se je predstavil kot Trumpov prijatelj iz otroštva. Napovedal je kandidaturo za župana New Yorka, vmes pa mahal po zraku z razpelom in trdil, da je Kamala Harris hudič in antikrist. Poslovnež Grant Cardone je demokratko posredno opredelil za prostitutko, ki jo vodijo zvodniki, nekdanji voditelj televizije Fox News Tucker Carlson pa jo je označil za butasto nekdanjo tožilko iz Kalifornije.

Nastopili so tudi milijarder Elon Musk, nekdanji župan Rudy Giuliani, ki je Palestince ozmerjal s teroristi, predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson, Trumpova sinova Donald mlajši in Eric ter nekdanji neodvisni kandidat za predsednika Robert F. Kennedy mlajši.

Volitve v ZDA bodo 5. novembra, doslej pa je po podatkih podjetja za obdelavo volilnih podatkov L2 predčasno po pošti ali osebno svoj glas oddalo že 41 milijonov volilcev. Predčasno lahko volijo že v vseh 50 državah ZDA in prestolnici Washington. Predčasne volitve se bodo večinoma končale do 1. novembra.

Leta 2020 je po podatkih ameriškega urada za štetje prebivalstva volilo rekordnih 158,4 milijona ljudi. Od tega 81 milijonov za Joeja Bidna in 74 milijonov za Trumpa. Volilna udeležba je bila skoraj 67-odstotna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje