Razgreto predvolilno ozračje: Bela hiša zavrnila obtožbe o spodbujanju nasilja

Svet 18. Sep 202408:31 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Napetost pred predsedniškimi volitvami v ZDA se stopnjuje. Bela hiša je v torek zavrnila obtožbe republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa o spodbujanju nasilja, ki so sledile domnevnemu ponovnemu poskusu atentata nanj.

Donald Trump je odgovornost za nedavni domnevni poskus atentata nase na Floridi pripisal Joeju Bidnu in Kamali Harris, ker ga med predsedniško kampanjo opredeljujeta kot nevarnost za državo in demokracijo.

“Predsednik in podpredsednica sta vedno silovito obsojala nasilje v vseh oblikah,” je v torek na vprašanje novinarjev glede Trumpovih besed odgovorila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Harris, ki je Trumpa tudi poklicala po telefonu, mu je v torek vrnila z obsodbo nadaljevanja širjenja laži o haitijskih priseljencih, ki da v mestu zvezne države Ohio jedo hišne ljubljenčke.

“Preverila sem, ali je z njim vse v redu. In povedala sem mu, kar sem javno povedala – v naši državi ni prostora za politično nasilje,” je dejala Harris v intervjuju za Nacionalno združenje temnopoltih novinarjev.

Bela hiša je v kratkem sporočilu pogovor med Trumpom in Harris označila za vljudnega, podobno, kot je to storila v ponedeljek po Bidnovem pogovoru s Trumpom.

Trump in njegov podpredsedniški kandidat J. D. Vance skupaj s podporniki kampanje še naprej širita navedbe o uživanju mačk in psov v Springfieldu, ki jih je večkrat zanikal republikanski župan mesta, skupaj s policijo.

Neposredna posledica izmišljotine je najmanj 30 klicev z grožnjami o bombah, zaradi katerih so doslej v Springfieldu morali izprazniti šolska poslopja in druge zgradbe.

Republikanci sicer trdijo, da je demokratska retorika bolj podžigajoča, ker sta bila doslej na Trumpa izvedena dva poskusa atentata.

FBI: Trump nikoli ni bil v nevarnosti

FBI trenutno vodi preiskavo poskusa atentata na Trumpa v nedeljo popoldne na igrišču za golf. Tajna služba je zatrdila, da Trump nikoli ni bil v nevarnosti, 58-letnega osumljenca Ryana Routha pa so hitro ujeli. Za zdaj je odločen podpornik Ukrajine, ki je po poročanju ameriških medijev prej celo podpiral tudi Trumpa, obtožen le nezakonitega posedovanja orožja.

Na Trumpa je bil izveden poskus atentata junija v Pensilvaniji, ko ga je strelec, ki so ga ubili agenti tajne službe, ranil v uhelj.

Harris ankete napovedujejo vse boljši rezultat

Predsedniška kampanja teče naprej in Harris povečuje prednost pred Trumpom v anketah. Harris se je v povprečju anket Real Clear Politics in 538 že približala trem odstotkom prednosti na nacionalni ravni, za katero demokratski strategi, kot je James Carville, trdijo, da je nujna za zmago.

Ankete po ključnih zveznih državah ostajajo zelo tesne, v rahli prednosti pa je Harris, ki si je zaradi jasnega stališča do pravice do splava zagotovila večinsko podporo žensk. Trumpu večina še vedno zaupa glede gospodarske politike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!