Raziskovalci presenečeni: te živali so veliko pametnejše, kot so mislili doslej

Svet 12. Avg 202418:46 3 komentarji
KONJ
Foto: PROFIMEDIA

Nova študija je pokazala, da so konji inteligentnejši, kot so raziskovalci mislili doslej. Rezultati so pokazali, da so se v študijo vključeni konji presenetljivo hitro prilagodili spreminjajočim se pravilom naloge, s katero so si lahko zagotovili priboljšek.

Raziskovalci z Univerze Nottingham Trent (NTU) so objavili izsledke najnovejše študije, ki so pokazali, da so konji sposobni hitro razumeti spreminjanje pravil določenih nalog. S tem so ovrgli prejšnje teorije, ki so trdile, da se konjski možgani odzivajo samo na takojšnje dražljaje in niso sposobni oblikovati nekoliko bolj kompleksne strategije, piše BBC.

V študijo je bilo vključenih 20 konj. Ti so se morali v prvi nalogi dotakniti igralne karte, s čimer so si prislužili priboljšek.

Pri drugi nalogi so vključili semafor s “stop lučjo”. Konji so si po novih pravilih priboljšek zaslužili le, če so se karte dotaknili, ko je bil semafor ugasnjen. Ob tej nalogi so opazili, da se vedenje konj ni spremenilo, saj so se kart nenehno dotikali ne glede na stanje semaforja. Vendar pa so konji nato vedenje in strategijo presenetljivo hitro spremenili ob tretji in zadnji spremembi pravil igre.

Ob uvedbi “kazni” so se vsi konji hitro prilagodili

V tretje so namreč raziskovalci uvedli 10-sekundno prekinitev, če so se konji karte dotaknili ob “rdeči luči”. Ekipa je ob tem zaznala izjemno hitro prilagoditev. Konji so se namreč očitno začeli zavedati, da dotik karte ob nepravem času prinaša negativne posledice. Prav vsi izmed vključenih konj so se hitro prilagodili in začeli igrati po pravilih, da bi se izognili časovni omejitvi, so razkrili presenečeni raziskovalci.

“Pričakovali smo, da bodo konji ob uvedbi časovne prekinitve izboljšali rezultat, presenetila pa nas je tako hitra in nenadna prilagoditev,” je za BBC dejal vodja raziskave Louise Evans.

Raziskovalci menijo, da to nakazuje, da so konji ves čas razumeli pravilo semaforja, vendar v začetni fazi niso imeli razloga, da bi to pravilo upoštevali. Ko je napačna odločitev prinesla posledice, pa so svojo strategijo spremenili. To kaže, da so konji kognitivno veliko naprednejši, kot je veljalo doslej.

Nove ugotovitve bi lahko med drugim pripomogle do bolj humanih načinov treniranja konj in izboljšanja njihovega počutja, so izpostavili raziskovalci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje