Razkrit arhitekturni projekt Zenote džungelske skupnosti z lastno mikroklimo

arhitekturni projekt zenote
Profimedia

Špansko arhitekturno podjetje DNA Barcelona je razkrilo koncept projekta skupnosti za delo in življenje v osrčju džungle. Zasnova ima eno samo krožno zgradbo s fasado, ki se zliva z zelenjem in vsebuje 129 stanovanj, ter lastno mikroklimo. Koncept, ki naj bi bil realiziran v regiji Tulim v Mehiki, se imenuje Zenote in je navdihnjen z vodnjaki in podzemnimi rekami v deževnih gozdovih Jukatana.

Kot so zapisali na spletni strani arhitekturnega studia, v Tulumu v Mehiki predstavljajo projekt “ZENOTE by DNA” – nov koncept dela, igre in življenja, ki predstavlja priložnost, da uživate v edinstveni izkušnji v objemu veličastnih gozdov mehiške džungle. Gre za odličen projekt, ki ga navdihujejo mistični, tisočletni in brezčasni mehiški cenoti na območju Tuluma. Ti mistični vodnjaki, ki se nahajajo globoko v deževnem gozdu Jukatana, se napajajo iz podvodnih rek in so bili sveti starim Majem. Na podlagi teh mitskih elementov so arhitekti razvili projekt, ki izhaja iz gozda, s krožno zgradbo, okronano z vegetacijo, ki zajema osrednji odprt prostor, poln bujnega rastlinja, v katerem so skupni prostori in velik osrednji bazen. Fasada posnema barve geoloških rezov, ki se pojavljajo v cenotih, in izraža naravno vegetacijo, ki ustvarja koncept biofilne arhitekture ter združuje koncept arhitekture in narave, kar je eden od stebrov studia DNK Barcelona.

arhitekturni projekt zenote
Profimedia

Nadalje so projekt Zenote opisali: obsega 21.942,45 m2, razporejenih v stanovanjski stavbi, ki je razdeljena na 4 etaže. V prvem nadstropju je nakupovalno območje z barom in restavracijo, klubom na plaži, kopališči na strehah in skupnimi bazeni. Stanovanjske hiše vsebujejo pametno zaklepanje ter 24-urnega strežaja. V drugih nadstropjih je še 129 apartmajev z integriranimi 2, 3, 4 sobami z velikim pogledom na teraso, vegetacijo in zasebnim džakuzijem.

arhitekturni projekt zenote
Profimedia

Krožno prebivališče, razdeljeno v 8 stavb, združenih v krog z osrednjim cenotom, ki ustvarja popoln občutek obdanosti z naravo, pomaga ustvariti posebno mikroklimo, ki znižuje vročo temperaturo brez uporabe klimatskih sistemov in omogoča reprodukcijo navzkrižnega prezračevanja, kar zagotovi svežino v kateremkoli letnem času.

arhitekturni projekt zenote
Profimedia

DNK predstavlja svojo pomembnost tudi v konceptu trajnosti, ki spoštuje ekosistem in biotsko raznovrstnost favne, ter prispeva k uporabi naravnih materialov posebej iz regije Yucatan. Ti zmanjšujejo vpliv gradnje in nastajanje odpadkov. Spoštujejo se tudi koncepti zbiranja vode in predelave rečne vode.

arhitekturni projekt zenote
Profimedia

Kot so zapisali v predstavitvi projekta na svoji spletni strani, je cilj studia DNK najti ravnovesje med umom, telesom in dušo, da bi zagotovili pravi pobeg iz vsakdanjega življenja in vam pustili, da uživate v mehiškem življenjskem slogu.

arhitekturni projekt zenote
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.