Različica omikron dvignila vrednost enako imenovane kriptovalute

kriptovalute
Dado Ruvić/REUTERS

Medtem ko so se vrednosti na svetovnih borzah prejšnji teden zaradi novic o novi različici koronavirusa omikron znižale, se je vrednost kriptovalute z enakim imenom dvignila.

Vrednost do zdaj neznane digitalne kriptovalute se je od petka do ponedeljka zjutraj, ko je dosegla 605 evrov, dvignila za skoraj desetkrat, preden je padla za kar 75 odstotkov, poroča CoinGecko.

Kdaj je bil omicron lansiran, ni znano. Podatki o njegovi ceni pri CoinGecko so bili na voljo šele od 8. novembra, medtem ko je bil dan prej zagnan Telegram kanal z imenom OmicDAO. Profil kriptovalute na Twitterju ima le nekaj več kot tisoč sledilcev.

Kratek skok vrednosti je verjetno povezan s petkovim poimenovanjem nove različice koronavirusa omikron.

Priljubljena kriptovaluta bitcoin pa je na drugi strani v petek doživela najslabši dan v zadnjih dveh mesecih, njena vrednost se je znižala za več kot osem odstotkov, saj so vlagatelji prodajali tvegane naložbe v korist znanih varnih zatočišč, kot je dolar. A do danes je vrednost bitcoina skorajda na stari ravni, svetovni trgi so se v ponedeljek spet umirili.

Od “Igre lignjev” do dogecoina so manjše kriptovalute letos izkoristile povezave do memov ali internetne kulture. Beležile so hitre razcvete in padce, medtem ko so bolj znana imena, kot je bitcoin, postala zelo priljubljena.