Razpadla vladna koalicija na Islandiji: parlament bo razpuščen, sledijo volitve

Svet 13. Okt 202420:42 0 komentarjev
Bjarni Benediktsson
Bjarni Benediktsson (Foto: PROFIMEDIA)

Islandska vladna koalicija je razpadla zaradi nesporazumov med tremi strankami, ki jo sestavljajo. Premier Bjarni Benediktsson bo predlagal sklic novih parlamentarnih volitev za november.

Islandska vladna koalicija je razpadla, je danes sporočil premier Bjarni Benediktsson. Kot je dejal, so se med tremi strankami pojavili določeni nesporazumi, zaradi česar bo predsednici Halli Tomasdottir v ponedeljek predlagal razpustitev parlamenta in sklic novih parlamentarnih volitev za november.

Koalicijo, ki Islandijo vodi od leta 2021, tvorijo Benediktssonova konservativna Stranka neodvisnosti, desnosredinska Napredna stranka in Levo-zeleno gibanje.

V sporočilu o razpadu koalicije je premier izpostavil stališča slednjega, ki da se v veliki meri razlikujejo s tistim, kar zastopa on.

Benediktsson je vodenje vlade prevzel po odstopu predhodnice Katrin Jakobsdottir iz Levo-zelenega gibanja, ki se je junija neuspešno potegovala za predsedniški stolček.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!