Razvijajo prvo cepivo proti raku jajčnikov, ki bi lahko izkoreninilo bolezen

Svet 05. Okt 202419:00 0 komentarjev
Reproduktivni sistem
Reproduktivni sistem (Foto: PROFIMEDIA)

V Združenem kraljestvu razvijajo prvo cepivo na svetu proti raku na jajčnikih. Znanstveniki verjamejo, da bi lahko izkoreninilo bolezen. Do morebitne uporabe v praksi bo zagotovo minilo še več let, dodajajo.

Strokovnjaki v Združenem kraljestvu razvijajo novo cepivo proti raku na jajčnikih. Upajo, da bo delovalo podobno kot že uveljavljeno cepivo proti HPV in pomagalo izkoreniniti bolezen.

Novo revolucionarno cepivo proti raku z imenom OvarianVax razvijajo znanstveniki na Univerzi v Oxfordu. Cepivo bo imunski sistem naučilo prepoznati in napasti zgodnje stopnje raka na jajčnikih. Na ta način bi bolezen lahko celo preprečilo, razlagajo razvijalci.

Kot je pojasnil profesor Ahmed Ahmed, bodo z ekipo najprej opredelili tarče v rakavih celicah, na podlagi katerih bo cepivo prepoznalo prve znake raka na jajčnikih. Nato bodo ugotavljali, katere beljakovine na površini rakavih celic bo cepivo najlažje prepoznalo, pa tudi, kako se na rakave celice odziva človeški imunski sistem. V nadaljevanju bodo z laboratorijskimi poskusi raziskovali tudi, kako učinkovito cepivo uničuje rakave celice v različnih stopnjah razvoja, poroča BBC.

Če bodo testi uspešni, sledijo klinični preizkusi na ljudeh, ki imajo diagnosticirano mutacijo genov BRCA. Ti geni močno povečujejo tveganje za nastanek raka na jajčnikih, tudi pri sicer zdravih ženskah.

Rak jajčnikov
Ilustracija rakavih celic na jajčniku (Foto: PROFIMEDIA)

Raziskava bo predvidoma trajala tri leta, pri financiranju v višini 600.000 funtov (približno 717.000 evrov) pa bo pomagala tudi organizacija Cancer Research.

“Zelo sem optimističen”

Profesor Ahmed meni, da bi z novim cepivom lahko izkoreninili raka na jajčnikih. “Pred nami je še dolga pot, vendar je to res vznemirljiv čas. Zelo sem optimističen,” je dejal.

Meni, da bi cepivo največ prineslo ženskam z mutacijo BRCA 1 in BRCA2, pri katerih je verjetnost za pojav bolezni zelo visoka. Zdaj jim namreč svetujejo odstranitev jajčnikov do 35. leta starosti, kar pomeni, da imajo zgodnjo menopavzo in v prihodnosti ne morejo imeti otrok, cepivo pa bi lahko prineslo nove načine preprečevanja bolezni.

Raka jajčnikov odkrijejo pozno

Najpogostejša simptoma za diagnozo raka jajčnikov sta napihnjenost in pomanjkanje teka, zato je bolezen težko odkriti.  Bolezen se pogosto diagnosticira zelo pozno, ko že napreduje.

Znano pa je, da za rakom jajčnikov pogosteje zbolijo ženske z mutacijami BRCA. Po znanih podatkih bo skoraj 45 odstotkov žensk z mutacijo BRCA1 in skoraj 20 odstotkov žensk z mutacijo BRCA2 do svojega 80. leta starosti zbolelo za rakom jajčnikov. V splošni populaciji je verjetnost za pojavnost bolezni približno dvoodstotna.

Tudi, če bo šlo s cepivom vse po načrtih, bo verjetno do njegove odobritve minilo še več let, zaključuje Ahmed.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!