Redek pojav: mini orkan povzročil dramo na Jadranu

Svet 05. Okt 202407:49 0 komentarjev
mini orkan, imenovan adricane
Foto: Zajem zaslona/YouTube

Satelitski posnetki in prognostični modeli potrjujejo, da se je v morju zahodno od Istre razvil mini orkan.

Satelitski posnetki in prognostični modeli so potrdili, da se je v morju zahodno od Istre razvil mini orkan, imenovan adricane.

Ta fenomen, ki se pojavlja redko, predstavlja intenziven ciklon s tropskimi značilnostmi, kar je privedlo do nestabilnega vremena v Istri. Po navedbah portala IstraMet ima adricane intenzivne simetrične deževne pasove in lahko povzroči nevarne vremenske razmere na morju.

Ciklon, ki trenutno podpira nestabilno vreme na tem območju, je ob delu zahodne obale Istre prehodno povzročil nenaden piš močnega nevihtnega jugozahodnika. Ta veter, ki se je razvil v kratkem času, je povzročil težave predvsem na morju, kjer so ribiške ladje in druga plovila naleteli na nepredvidljive vremenske razmere.

Ena od ladij se je znašla v središču dogajanja blizu Poreča, kjer se je morala spopasti z mini orkanom. Kljub moči ciklona se je posadka uspešno spopadla z izzivi in se varno umaknila iz območja najhujšega delovanja.

Čeprav Jadransko morje nima dovolj prostora za razvoj pravega orkana, kot jih poznamo iz Atlantika ali Pacifika, lahko adricane vseeno povzroči precej težav. Satelitski posnetki kažejo močan veter in valove, ki jih generira ta tropski ciklon.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!