Redki prizori izoliranega ljudstva iz amazonskega deževnega gozda

Svet 18. Jul 202410:00 2 komentarja
pripadniki ljudstva Mascho Piro ob reki
(Foto: Survival International/REUTERS)

V javnosti so zakrožile redke fotografije ljudstva Mascho Piro, ki nima stika s preostankom sveta. Z odročnih delov amazonskega gozda, ki je njihov dom, naj bi jih preganjali gozdarji.

Organizacija Survival International je v zadnjih tednih ob reki Las Piedras na jugozahodu Peruja pogosto opazila člane plemena Mascho Piro, ki se sicer le redko približajo civilizaciji.

V fotografski objektiv so ujeli več deset predstavnikov plemena, ki so se sprehajali ob reki in iskali hrano. “Fotografije dokazujejo, da večje število članov izoliranega plemena Mascho Piro živi le nekaj kilometrov proč od kraja, kjer bodo gozdarji kmalu začeli delati,” je za Reuters dejala direktorica organizacije Survival International Caroline Pearce.

Na območju, kjer živi pleme – to je med dvema naravnima rezervatoma na območju Madre de Dios v Peruju, je namreč več gozdarskih podjetij dobilo koncesijo za sečnjo gozda. Podjetje Canales Tahuamanu naj bi po podatkih Survival Internationala tam zgradilo več kot 200 kilometrov cest za svoje tovornjake, ki izvažajo les.

Številne človekoljubne organizacije opozarjajo na nevarnost, ki posledično preti domorodnemu ljudstvu. Nedavne fotografije pa so zgolj še en dokaz, da se pleme v strahu pred gozdarji najverjetneje že umika iz osrčja deževnega gozda.

Lokalni prebivalci so člane plemena opazili tudi v bližini meje z Brazilijo. “Na perujski strani bežijo pred gozdarji,” je za Reuters dejala Rosa Padilha, predstavnica brazilskega misijonskega sveta za avtohtono prebivalstvo v zvezni državi Acre. V tem letnem času pridejo na obrežje reke, kjer pobirajo jajca amazonskih želv. “Takrat v pesku opazimo odtise stopinj in želvje lupine, ki jih puščajo za sabo.”

“To so ljudje, ki nimajo miru. Nemirni so, ker so vedno na begu,” je še zaključila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje