Republika Srbska sprejela izjavo o skupni prihodnosti srbskega naroda

Svet 03. Jul 202414:25 0 komentarjev
Milorad Dodik
Foto: PROFIMEDIA

Parlament entitete BiH Republike Srbske je v torek izglasoval skupno izjavo "o zaščiti narodnih in političnih pravic ter skupne prihodnosti srbskega naroda". Izjavo sta v začetku junija v Beogradu na vsesrbskem zboru sprejeli vladi Srbije in Republike Srbske. Po koncu seje bo tamkajšnja narodna skupščina predvidoma začela izredno zasedanje, na katerem bodo razpravljali tudi o razdružitvi od BiH.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je junija po sprejetju skupne izjave, ki med drugim navaja, da srbski narod predstavlja predstavlja edinstveno celoto, označil za zgodovinski dokument, ki rehabilitira srbski nacionalni interes. ZDA so tedaj opozorile, da skupna izjava ne brani daytonskega mirovnega sporazuma, kot trdijo njeni avtorji, ampak je nameren napad na sporazum ter državne institucije BiH, kar so ocenili kot nevarno.

Narodna skupščina Republike Srbske bo po koncu desete redne seje predvidoma začela izredno zasedanje, na katerem bo razpravljala o dokumentu o razdružitvi od BiH.

Sporazum o t. i. mirni razdružitvi je konec maja napovedal Dodik. Vlada entitete je dokument s polnim naslovom sporazum o reguliranju odnosov Republike Srbske in Federacije BiH v skladu z daytonskim sporazumom in mednarodnimi akti že posredovala parlamentu entitete, danes piše sarajevski Dnevni avaz.

Dokument po pisanju časnika navaja, da bosta Republika Srbska in Federacija BiH med procesom razdružitve postopali vestno in da bosta pri tem dosledno spoštovali nedotakljivost meja. V dokumentu tudi piše, da bosta strani po mirni razdružitvi delovali samostojno in razvijali dobrososedske odnose v cilju doseganja regionalne stabilnosti.

Na vnovične Dodikove napovedi o odcepitvi se je že minuli mesec ostro odzvala EU, ki je izpostavila, da so pobude v Republiki Srbski v nasprotju z evropsko potjo BiH, vključno z odcepitveno retoriko in dejanji, ki postavljajo pod vprašaj ustavni red države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!