Rešiti želijo 28 let star umor Jugoslovana

Svet 10. Sep 202412:18 1 komentar
Umorjeni Nenad Gajanović
Umorjeni Nenad Gajanović (Foto: posnetek zaslona/EUROPOL)

Nemški policijski inšpektorat in Europol sta objavila poziv javnosti, v katerem prosita za pomoč pri razreševanju umora Nenada Gajanovića, ki se je zgodil pred 28 leti. Kljub intenzivni preiskavi v vseh teh letih preiskovalcem namreč še vedno ni uspelo ugotoviti identitete osumljenca ali več njih. Zdaj upajo, da bi lahko primer razrešili s pomočjo informacij, ki bi jih pridobili od prebivalcev, poroča Europol.

Okruten umor se je zgodil 8. avgusta leta 1996 v nemškem okrožju Dümmerlohausen. Žrtev so našli poleg ukradenega rdečega avta znamke VW Golf, ki je bil prerešetan s kroglami. Kot piše na spletni strani Europola, je bil umorjeni 35-letni državljan takratne Zvezne republike Jugoslavije (del te sta bili takrat Srbija in Črna gora) Nenad Gajanović – Gajo, stari znanec policije. Bil je del kriminalne združbe, ki je vlamljala na severu Nemčije.

Umorjeni je imel prebivališče v Hamburgu, v času umora je prebival v hotelu v Oldenburgu. Pristojni domnevajo, da se je tam skrival. Kljub temeljiti preiskavi identiteta morilca oziroma več njih po 28 letih še vedno ostaja skrivnost, prav tako motiv za umor.

5.000 evrov nagrade za koristne informacije

Razvoj forenzične tehnologije in novi preiskovalni pristopi zdaj omogočajo, da primer znova odprejo in skušajo priti na sled storilcem.

Da bi razširili obseg preiskave, so nemški preiskovalci za pomoč prosili Europol, ki je primer predal svojemu centru za preučevanje organiziranega kriminala in z njim povezanega nasilja v Evropi.

Pristojni zdaj pozivajo vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije, da te posredujejo pristojnim organom. Oldenburška policija vsem, ki bi posredovali informacije za razrešitev primera, obljublja 5.000 evrov nagrade.

Objavili posnetek z vsemi podrobnostmi

Policija v Oldenburgu je skupaj z Europolom na svoji spletni strani objavila posnetek v nemškem, angleškem in bosanskem jeziku, ki vsebuje podrobnosti umora in doslej še nerazkrite podrobnosti, fotografije ter izvlečke preiskovalnih podatkov. Ta bi lahko pomagal pri pridobivanju informacij javnosti.

Kako posredovati koristne informacije?

Europol pojasnjuje, da lahko informacije anonimno posredujete nemškim organom. V ta namen so ustvarili tudi anonimno spletno stran, prek katere lahko posamezniki z informacijami stopijo v stik s pristojnimi. Prav tako lahko na stran nalagajo slike in druge pomembne datoteke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje